Foto: Publicitātes attēli
Pagājušajā nedēļā Kijevā pirmizrādi piedzīvoja latviešu režisora Jāņa Vingra filma "Volontieri", kas stāsta par brīvprātīgajiem, kuri vāc un piegādā palīdzību karā valsts austrumos iesaistītajiem karavīriem, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Ukrainā filma uzņemta ļoti pozitīvi, bet reizē daļu skatītāju pārsteigusi, jo, izrādās, daudzi vietējie nemaz nav zinājuši, kādos apstākļos karavīri ir spiesti aizsargāt savu dzimteni Donbasā, portālam "Delfi" stāsta filmas autors Vingris.

"No dažiem dzirdēju līdzīgu reakciju, kā šeit – nezinājām, ka tur ir tik traki. Ka Ukrainas armija ir tik sliktā stāvoklī," stāsta Vingris. Viņš pieļauj, ka vietējie varas mediji ainu izskaistina un padara armiju varenāku, nekā tā patiesībā ir. "Un tāpēc cilvēkiem ir pārsteigums, ka tā nav," viņš turpina.

"Izskanēja viedoklis, ka filmu noteikti vajag dabūt kādā ukraiņu televīzijā, lai tur notiekošo redz plašas masas. Bet bija arī uzskati, ka tas nekad nebūs iespējams, jo vara to nepieļaus – armija ir tik slikti apgādāta, ka tas būtu sitiens pa varas reputāciju," par diskusiju pēc pirmizrādes stāsta Vingris. Režisors bijis izbrīnīts par to, ka pašā Ukrainā šāda veida filmas nav radītas, kā to norādījuši skatītāji.

Atgādinājums par to, ka karš valsts austrumos nav beidzies, bija divu kritušu brīvprātīgo izvadīšana Maidana laukumā divas stundas pirms pirmizrādes, norāda Vingris. Vīri bija krituši pozīcijās Butovkas šahtā tikai 300 metru attālumā no pretinieka Doņeckas lidostas apkārtnē. Šo vietu pērnā gada augustā apmeklēja pats Vingris un tā ir redzama arī filmā.

Foto: Publicitātes foto.

Filmas pirmizrādē, kas 14. jūnijā notika uzreiz divās Kijevas kinoteātra "Odesa" zālēs, piedalījās vairāki simti cilvēku, tostarp Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Poikāns. Vasaras beigās notiks filmas autorseansu tūre pa lielākajām Ukrainas pilsētām.

"Delfi" jau ziņoja, ka teātra un kino režisors Vingris filmēšanas laikā 2015. gada vasarā izbraukājis teju visu Ukrainas frontes līniju, kas stiepjas no Azovas jūras piekrastes Doņeckas apgabalā līdz Krievijas robežai Luhanskas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!