Foto: stock.xchng
Kanāda ir pārtraukusi ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) finansēšanu pēc pilntiesīga organizācijas locekļa statusa piešķiršanas Palestīnas autonomijai, trešdien informē aģentūra "Associated Press".

"Tā kā UNESCO lēmums neatbilst Tuvo Austrumu miera procesa interesēm, Kanāda iesaldē savus brīvprātīgos ziedojumus šai starptautiskajai organizācijai," otrdien paziņojis valsts ārlietu ministrs  Džons Bērds. Viņš atgādināja, ka ik gadus Kanāda UNESCO piešķīra 10 miljonus dolāru ( piecus miljonus latu). UNESCO gada budžets ir aptuveni 325 miljoni dolāru ( 162 miljoni latu).

Jau vēstīts, ka par finansējuma pātraukšanu iepriekš paziņoja ASV un Izraēla. Šīs valstis kopā nodrošināja 25 % no UNESCO budžeta.

 Kā ziņots, UNESCO Ģenerālā asambleja 31. oktobrī Parīzē nolēma uzņemt Palestīnu par UNESCO dalībnieci, informē aģentūra "RIA Novosti".

Par Palestīnas uzņemšanu UNESCO nobalsoja 107 valstis, 14 valstis bija pret un 52 valstis atturējās.

Palestīnas uzņemšanu atbalstīja tādas valstis kā Krievija, Francija, Norvēģija, Spānija, Grieķija, Somija un Turcija. Francijas atbalsts izrādījās negaidīts, jo iepriekš Parīzē izteicās, ka vispirms Palestīnas statuss jāizšķir ANO.

Pret uzņemšanu, kā solījušas, balsoja ASV, Izraēla, Zviedrija, Čehija, Vācija, Austrālija un Kanāda. 

Vašingtona un Telaviva iepriekš solīja pātraukt finansēt UNESCO, ja tajā tiks uzņemta Palestīna. Līdz ar to organizācija var palikt bez 25 % no ikgadējā budžeta līdzekļiem.

UNESCO ir pirmā no ANO aģentūrām, kas atzinusi Palestīnu. Ipriekš palestīnas lūgumu atbalstīja organziācijas izpildpadome. Latvija bija starp četrām valstīm, kas toreiz balsoja pret. Pirmdienas balsojumā mūsu valsts pārstāvis atturējās.

Ārlietu ministrijā skaidro, ka procesam ir jānotiek loģiskā secībā - vispirms Palestīniešu pašpārvaldes pieteikums par uzņemšanu ir jāizskata ANO, un tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas ANO, Ņujorkā, jautājums tālāk būtu risināms ANO specializētajās aģentūrās, tādās kā UNESCO. Latvija izsaka nožēlu, ka šī secība netika ievērota. Jau 5.oktobrī UNESCO Izpildpadomē Latvija neatbalstīja šādu procedūru, un balsoja pret pieteikuma nodošanu izskatīšanai UNESCO Ģenerālajai konferencei.

"Latvija atbalsta UNESCO iniciatīvas, kas veicina palestīniešu kultūras mantojuma aizsardzību un starptautisko sadarbību izglītības jomā. Taču vienlaikus iestājamies pret šīs un citu ANO sistēmas organizāciju politizāciju," teikts ministrijas paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Latvijas prioritāte ir bijusi un būs vienotas ES nostājas panākšana Tuvo Austrumu miera procesā,  diemžēl šoreiz vienots ES balsojums nebija iespējams.

Latvija atbalsta vienoto ES nostāju par Palestīnas valsts izveidi. Divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - risinājums ir panākams tiešo sarunu rezultātā.

Kā ziņots, septembrī Palestīna iesniedza lūgumu par uzņemašanu ANO . Līdz šim šo nāciju pārstāvēja Palestīnas atbrīvošanas organizācija, kurai bija novērotāja statuss. Šobrīd Palestīnas uzņemšanu atbalsta 113 valstis jeb divas trešdaļas no organizācijas dalībvalstu kopskaita. Palestīnas uzņemšanu ar veto solījusi bloķēt ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!