Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 1000 cilvēku sestdien izgāja Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas ielās, lai protestētu pret pilsoniskās sabiedrības apspiešanu.

Protestētāju neapmierinātību izraisījusi varasiestāžu vēršanās pret Norvēģijas finansētajām nevalstiskajām organizācijām.

Kā ziņots, Ungārijas policija pagājušo pirmdien veica kratīšanas Norvēģijas finansēto nevalstisko organizāciju (NVO) "Okotars" un "Demnet" birojos.

Oslo uz to reaģējusi, paziņojot, ka šāda rīcība esot "nepieņemama" pilsonisko organizāciju "vajāšana".

Protestētāji, kuri sestdien bija sapulcējušies lietainajā, pelēkajā Budapeštas centrā, pieprasīja valdībai pārtraukt pilsonisko grupu iebiedēšanu.

"Šis bija uzbrukums visiem Ungārijas pilsoņiem," uzrunājot pūli, norādīja kādas citas NVO pārstāvis.

Ungārijas valdība apsūdz Norvēģijas atbalstītās NVO par slepenu līdzekļu nopludināšanu opozīcijā esošajām politiskajām organizācijām un jūnijā deva rīkojumu uzsākt izmeklēšanu.

Kopumā apšaubīta 58 NVO darbības likumība, un tām pieprasīts nodot izmeklētājiem dokumentus, kas saistīti ar to īstenotajiem projektiem.

Policija ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka pagājušo pirmdien veiktās kratīšanas ir daļa no izmeklēšanas "pret nezināmām personām, kas tiek turētas aizdomās par līdzekļu izšķērdēšanu un nelegālām finanšu aktivitātēm", bet sīkāku informāciju nesniedza.

Organizācijas, kuru birojos kratīšana tika veikta pagājušo pirmdien, ir atbildīgas par Norvēģijas finansējuma sadali. Šie līdzekļi saskaņā ar līgumu starp Eiropas Savienību (ES), Norvēģiju, Islandi un Lihtenšteinu paredzēti projektiem, kas tiek īstenoti mazāk attīstītajās ES dalībvalstīs, cita starpā pilsoņtiesību aizstāvju organizāciju stiprināšanai un varas caurskatāmības veicināšanai.

Nežēlastībā kritušās NVO, starp kurām ir "Transparency International", Ungārijas Pilsonisko brīvību savienība un pētnieciskās žurnālistikas portāls "atlatszo.hu", noliedz jebkādu saikni ar politiskajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!