Foto: AFP/Scanpix

Ungārija trešdien paziņojusi, ka izbeigts pret ASV miljardieri Džordžu Sorosu vērsto pretrunīgi vērtēto sociālās reklāmas kampaņu, kurā, kā apgalvo pats finansists, esot izmantoti "antisemītiski simboli".

Uz plakātiem redzams smejošs Ungārijā dzimušā ebreju izcelsmes finansista portrets, ko papildina teksts: "Neļausim Sorosam smieties pēdējam". Šis plakāts satur mājienu uz Ungārijas valdības apgalvojumiem, ka Sorosa mērķis ir pārpludināt Eiropu ar imigrantiem.

Kopš šie plakāti pagājušajā nedēļā parādījušies uz reklāmas dēļiem un publiskajās vietās visā valstī, kā arī televīzijā, reģistrēti vairāki antisemītiski incidentu, tostarp vietām uz šiem plakātiem parādījušās Dāvida zvaigznes vai uzraksti: "Smirdīgais žīds".

Tīmeklī publicētajā valdības paziņojumā teikts, ka kampaņa tiks pārtraukta sestdien, trīs dienas pirms gaidāmās Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vizītes.

Iepriekš Ungārijas lielākā ebreju organizācija "Mazsihisz" aicināja premjerministru Viktoru Orbānu apturēt kampaņu, un tās vadītājs Andrāšs Heislers paziņoja, ka "indīgie vēstījumi kaitē visai Ungārijai".

Arī pats Soross otrdien paziņoja, ka viņu satraucot, ka "pašreizējā Ungārijas valdība savā dezinformācijas kampaņā izmanto antisemītiskus simbolus".

Tikmēr opozīcijas aktīvisti sākuši vietām šos plakātus iznīcināt un paziņojuši, ka, neskatoties uz solījumu kampaņu izbeigt, turpinās savas aktivitātes.

Iepriekš Sorosa pārstāvis Mišels Vašons paziņoja, ka valdības kampaņa "atgādina Eiropas tumšākos brīžus" un, ka tai esot "nepārprotama antisemītiska pieskaņa". Viņš piebilda, ka tie, kas uz plakātiem atstāj naidīgos grafiti, esot pareizi izpratuši valdības nolūku. "Valdība konstanti un apzināti nepatiesi atainojusi Sorosa viedokli par migrāciju un bēgļiem," norādīja Vašons.

Piektdien Orbāns nosauca Sorosu par "spekulantu", kas vēlas izmantot savu bagātību un viņa finansētās nevalstiskās organizācijas, lai izmitinātu Eiropas Savienībā miljoniem imigrantu.

Tajā pašā laikā Ungārijas valdība uzsvērusi, ka tā kategoriski noraida antisemītismu un to necietīs, bet reklāmas kampaņas mērķis ir likt ungāriem apzināties, kādu "apdraudējumu nacionālajai drošībai" rada Soross.

Orbāns cīņā pret nelegālo imigrāciju aicinājis iesaistīties arī Ungārijas ebrejus.

Sestdien valdības kampaņu atļāvās kritizēt arī Izraēlas vēstnieks Ungārijā Joši Amrani, paziņojot, ka tā "izsauc skumjas atmiņas, bet vienlaikus sēj naidu un bailes".

Taču vēlu svētdienas vakarā Izraēlas Ārlietu ministrija, kā tiek ziņots, pēc Netanjahu kancelejas rīkojuma, izplatīja "skaidrojumu", kurā norādīts, ka Sorosa kritizēšana ir leģitīma.

Ārlietu ministrija norādīja, ka, lai gan Izraēla "nožēlo" antisemītismu, Soross "pastāvīgi grauj Izraēlas demokrātiski ievēlētās valdības, finansējot organizācijas, kas nomelno Izraēlas valsti un cenšas liegt tai tiesības sevi aizstāvēt".

Netanjahu gatavojas nākamnedēļ apmeklēt Ungāriju, un tā būs pirmā Izraēlas premjerministra vizīte kopš komunistiskā marionešu režīma krišanas 1989. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!