Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas Augstākā tiesa otrdien pieņēma lēmumu, kas paver ceļu valdības iniciētā referenduma rīkošanai par Eiropas Savienības (ES) mēģinājumiem uzspiest dalībvalstīm saistošas kvotas patvēruma meklētāju izmitināšanai.

Saskaņā ar premjerministra Viktora Orbāna vadītās valdības ieceri vēlētājiem referendumā būs jāatbild uz jautājumu: "Vai Jūs vēlaties, ka ES bez Ungārijas parlamenta piekrišanas uzdod pārvietot uz Ungāriju [personas], kas nav Ungārijas pilsoņi?"

Orbāns ir paziņojis, ka atbilde "nē" uz šo referenduma jautājumu būs "labvēlīga Ungārijas neatkarībai".

Tiesas spriedums tika pieņemts, izskatot četras sūdzības, kurās bija apstrīdēts Nacionālās vēlēšanu komitejas februāra lēmums par referenduma jautājuma apstiprināšanu.

Valdības vēlas sarīkot referendumu jau šogad, laikā no augusta līdz decembrim.

Referendums tiks uzskatīts par notikušu, ja tajā piedalīsies vairāk nekā 50 % balsstiesīgo.

Orbāna valdība uzskata, ka ES plāns izmitināt dalībvalstīs 160 000 patvēruma meklētāju pārkāpj Ungārijas suverenitāti, un Slovākija un Ungārija decembrī ES Tiesā Luksemburgā apstrīdēja šo plānu.

Eiropas Komisija (ES) savukārt uzver, ka plāns pieņemts lēmumu pieņemšanas procesā, ko akceptējušas visas valstis un kas ir tiesiski saistošs.

Pēdējā mēģinājumā bloķēt referendumu nelielā Liberālā partija otrdien paziņoja, ka lūgusi valsts konstitucionālo tiesu izskatīt šo lietu. Partija uzsvēra, ka šāds referendums riskē "pastiprināt ksenofobiju, kas jau tā ir spēcīga Ungārijā".

Tomēr maz ticams, ka konstitucionālā tiesa nobloķēs referendumu.

Tikmēr ES plāns patvēruma meklētāju izmitināšanai praksē tiek īstenots ļoti lēni. Līdz aprīlim no 160 000 imigrantu pārvietoti tikai aptuveni 1100 un neviens no tiem nav nogādāts Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!