Foto: Reuters/Scanpix

No simtiem cilvēku, kas pēdējās nedēļās no ASV ieradušies Kanādā pāri abu valstu robežai, lielākā daļa ir patvēruma meklētāji no Sīrijas, Jemenas, Turcijas vai Sudānas, paziņoja ANO bēgļu lietu organizācija UNHCR.

UNHCR pārstāvis Kanādā Žans Nikolā Bēzs intervijā Francijas ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka vēl ir par agru pateikt, vai šo cilvēku pārsvars robežas šķērsotāju skaitā ir īslaicīga parādība vai liecina par ilgstošu tendenci.

UNHCR vadīja misiju uz robežu pie Lakolas pilsētas apmēram 70 kilometrus uz dienvidiem no Monreālas, koordinējot savu misiju ar robežpoliciju un Karalisko Kanādas Jātnieku policiju.

Spītējot aukstumam, cilvēki pēdējās nedēļās nakts laikā ir pārgājuši robežu, lai pieprasītu patvērumu Kanādā.

Vienošanās starp ASV un Kanādu paredz, ka patvēruma meklētāji nevar iesniegt pieprasījumu Kanādā, ja vispirms ir nonākuši ASV, tomēr tas attiecas tikai uz tiem cilvēkiem, kas ieradušies robežas šķērsošanas punktos, lidostās un dzelzceļa stacijās.

Ja robežas šķērsošana nav reģistrēta, viņi var pieprasīt bēgļa statusu, un tas izskaidro to, kāpēc tik daudzi dodas pāri robežai kājām un neoficiāli.

ASV politiskais klimats attiecībā uz imigrantiem un bēgļiem ir kļuvis naidīgs pēc jaunā prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas un inaugurācijas, tāpēc daudzi izvēlas nokļūt Kanādā, lai pieprasītu patvērumu tur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!