Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) tikpat kā nav pavirzījusies uz priekšu divu gada plāna īstenošanā par 160 000 bēgļu izmitināšanu jaunās dzīvesvietās bloka dalībvalstīs, otrdien apliecināja ANO bēgļu aģentūra (UNHCR).

Vienu gadu pēc plāna pieņemšanas no Grieķijas un Itālijas uz jaunām dzīvesvietām citās bloka valstīs devušies vien 4776 cilvēki jeb 3% no pārvietojamo bēgļu kopskaita.

Līdz šim ES valstis, kā arī Šveice un Lihtenšteina apņēmušās izmitināt savā teritorijā 8676 patvēruma meklētājus, kas ieradušies Grieķijā, un 2809, kas ieradušies Itālijā.

"Cilvēku skaits, ko valstis ir apņēmušās uzņemt, joprojām ir nožēlojami neadekvāts, plāna īstenošana ir nevajadzīgi lēna un problemātiska," sacīja UNHCR pārstāvis sakariem ar presi Viljams Sindlers.

Bēgļu izmitināšanas programma varētu būt svarīgs instruments, lai novērstu nelegālo imigrāciju no Dienvideiropas uz pārējo kontinentu, kā arī cīņā ar cilvēku kontrabandu, skaidroja UNHCR.

"Tas ir jo īpaši svarīgi, ņemot vērā humāno situāciju Grieķijā un pieaugošo cilvēku skaitu, kas paliek Itālijā un pieprasa patvērumu," sacīja Sindlers.

Patvēruma pieprasījumu skaits, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, Itālijā šogad pieaudzis par 53% un sasniedzis 72 470.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!