Pirmo reizi plašākai sabiedrībai publiskots Padomju Savienības karavīru uzņemts video pēc atombumbu sprādzieniem Hirosimā un Nagasaki.

Līdz šim plašākai sabiedrībai nezināmo video Japānas premjeram Šindzo Abem jūnijā uzdāvināja Krievijas domes priekšsēdētājs Sergejs Nariškins. Premjera birojs to savukārt tālāk nodeva Hirosimas pilsētai.

Uzņemtajā materiālā Padomju Savienības karavīri inspicē atombumbu sprādzienu izpostītās Hirosimas un Nagasaki pilsētas.

1945. gada 6. augustā ASV uz Hirosimas nometa atombumbu, tūkstošiem cilvēku nogalinot uzreiz, bet vēl aptuveni 140 000 mira līdz tā gada beigām. Savukārt tieši pirms 71 gada - 1945. gada 9. augustā tika nomesta otra atombumba, kas līdz šim ir arī pēdējā kara apstākļos detonētā atombumba.

Daļa vēsturnieku uzskata, ka atombumbu nomešana bija nepieciešama, lai tādējādi ātrāk izbeigtu Otro pasaules karu. Tikmēr citi uzskata, ka amerikāņus nomest atombumbas mudinājis Padomju Savienības iebrukums Japānas kontrolētajā Mandžūrijā un bailes, ka tā varētu ieņemt arī Japānas ziemeļu salas.

ASV prezidents Baraks Obama šī gada maijā apmeklēja Hirosimu, tādējādi kļūstot par pirmo ASV līderi, kurš apmeklējis vienu no atomsprādzienos cietušajām pilsētām. Šis simboliskais žests Japānā tika augstu novērtēts, vēsta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!