Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas valstis līdz šim šogad deportējušas 520 atraidītus afgāņu patvēruma meklētājus, sestdien paziņoja Afganistānas bēgļu ministrs Sajeds Husains Alemi Balhi.

Līdz gada beigām šis skaitlis varētu pieaugt līdz 800, sacīja Balhi. Viņš arī pavēstīja, ka šajā laikā posmā no Eiropas Afganistānā pēc pašu gribas atgriezušies teju 1500 afgāņu patvēruma meklētāji.

Trešdien Kabulā ieradās 17 atraidītu afgāņu patvēruma meklētāju grupa, kurus deportēja Vācija. Kopš 2016. gada decembra šis ir jau 16. šāds lidojums ar noraidītajiem migrantiem.

Iepriekšējos 15 lidojumos uz Kabulu piespiedu kārtā kopumā tika nogādāti 349 cilvēki, kuru pieteikumi tikuši noraidīti.

Vācijā oponenti kritizē afgāņu patvēruma meklētāju deportēšanu, apgalvojot, ka Afganistāna joprojām ir pārāk bīstama un regulāri notiek talibu un "Islāma valsts" uzbrukumi.

Pēc tam, kad 2017. gada maijā notika sprādziens pie Vācijas vēstniecības Kabulā, izraidīšanas uz laiku tika pārtrauktas. Sprādzienā gāja bojā vairāk nekā 90 cilvēki un vairāk nekā 400 tika ievainoti.

Taču pagājušā gada septembrī tika atsākta trīs kategoriju izraidīšana, un šobrīd uz Afganistānu tiek izraidīti terorismā aizdomās turamie, kriminālnoziedznieki un personas, kas nesadarbojas ar Vācijas varasiestādēm jautājumos, kas saistīti ar viņu dokumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!