Foto: AP/Scanpix

Krievijas galvaspilsētā Maskavā svētdien sākās opozīcijas "Miljonu gājiens", un uz to ieradušies apmēram 8000 cilvēku, paziņoja Iekšlietu ministrijas Maskavas galvenās pārvaldes preses dienests.

Gājiens sākās noteiktajā laikā - pulksten 16 pēc Maskavas laika (15 pēc Latvijas laika). Gājiens notiek no Kalugas laukuma pa Lielo Jakimankas ielu līdz Bolotnajas laukumam, kurā paredzēts mītiņš. Maskavas mērija ir oficiāli atļāvusi šo gājienu un mītiņu, un saskaņotais pasākuma dalībnieku skaits ir 5000 cilvēku.

Saskaņā ar iekšlietu darbinieku ziņām noteiktajā gājiena sākuma laikā Kalugas laukumā bija sapulcējušies apmēram astoņi tūkstoši cilvēku. Organizatori neilgi pirms tam apgalvoja, ka uz gājienu sapulcējušies no 10 līdz 20 tūkstošiem cilvēku.

"Ir sapulcējušies jau vairāki tūkstoši cilvēku. Domāju, ka apmēram 10 tūkstoši. Ar vienu skatienu visus nevar aptvert," aģentūrai "Interfax" sacīja opozicionārs Sergejs Davidis. Cits opozīcijas aktīvists Daņila Lindele paziņoja, ka uz šo opozīcijas pasākumu ieradušies 20 tūkstoši cilvēku.

Gājiena priekšgalā ir opozīcijas kustību "Kreisā fronte", "Solidaritāte", "Tautas demokrātiskā savienība", "Ekoaizsardzība" kolonas un opozīcijas līderi Sergejs Udaļcovs, Boriss Ņemcovs, Aleksejs Navaļnijs, Garijs Kasparovs, Mihails Kasjanovs, Jevgeņija Čirikova un Iļja Jašins. To pavada orķestris, kas spēlē kara gadu dziesmas.

Opozīcijas pasākumi svētdien notika arī citās Krievijas pilsētās, bet tajos bija maz dalībnieku. Irkutskā plānoto vairāk nekā 1000 dalībnieku vietā ieradās tikai kādi 70.

Svētdien - dienu pirms pirmdien gaidāmās Krievijas premjerministra Vladimira Putina inaugurācijas prezidenta amatā uz trešo termiņu - tiek rīkoti gan opozīcijas, gan Putina piekritēju pasākumi.

Putinu atbalstošā Viskrievijas tautas fronte svētdien Maskavas Uzvaras parkā rīko pasākumu, lai svinētu Putina uzvaru martā notikušajās prezidenta vēlēšanās un pirmdien gaidāmo inaugurāciju, un gaida uz to ierodamies 50 000 cilvēku.

Maskavas mērijas pārstāvis Krievijas ziņu aģentūrām pavēstīja, ka šādam pasākumam neesot nepieciešama pašvaldības atļauja, jo tas nebūšot ne mītiņš, ne protesta gājiens, bet gan masu kultūras pasākums.

Protestētāji, kas mēģināja ierasties uz "miljonu gājienu" Maskavā no citiem Krievijas reģioniem, svētdien stāstīja, ka policija īstenojusi saskaņotu kampaņu viņu nelaišanai uz Maskavu. Plašsaziņas līdzekļi Putina dzimtajā pilsētā Sanktpēterburgā ziņoja, ka satiksmes policija apturējusi vairākus autobusus un savākusi to dokumentus, lai neļautu tiem doties uz Maskavu.

Maskavā arī tika slēgtas 12 metro stacijas, kas atrodas netālu no opozīcijas gājiena maršruta. Varas iestādes attaisnoja to slēgšanu ar nepieciešamību nodrošināt tukšas ielas, lai armija varētu sagatavoties 9.maija Uzvaras dienas militārajai parādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!