Foto: Kadrs no video

Pirms dažām nedēļām Viļņā no Turcijas bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros ieradās 20 Sīrijas kara bēgļi – trīs ģimenes, kurās kopā bija 14 bērni. Tolaik viens no viņiem, Muhameds Ali Abdula stāstījis, ka viņiem esot vienalga, vai valsts ir bagāta vai nē, jo cilvēki gribot dzīvot drošībā. Tomēr izrādījies, ka viņiem ir svarīgi, lai valsts ir bagāta, raksta "Delfi.lt".

Kad drēbnieks Ali Abdula ar savu ģimeni, kurā ir trīs bērni un sieva, kura Sīrijā bijusi mājsaimniece, ieradās migrantu uzņemšanas centrā Ruklā, viņi pieteikuši streiku, nepiekrītot līgumam par integrēšanos Lietuvā, vēstījis telekanāls "LNK". Lietuvas vietā viņi pieprasījuši nosūtīšanu uz Kanādu.

Sīrietis piekritis atklāt, kas viņa ģimenei Lietuvā nav iepaticies. "Es pagaidām nezinu, kāda Lietuvā ir veselības aprūpe, bet jau tagad redzu, ka, būdams slims cilvēks, es nevarēšu strādāt un uzturēt ģimeni šajā valstī. Saprotiet, kā man šeit dzīvot un uzturēt ģimeni. Man būs jādodas ārstēties, sēdēšu mājās, nestrādāt. Tie pabalsti, kurus šeit maksā, nenosegs dzīvesvietas un citas izmaksas," viņš skaidrojis televīzijai.

Lietuvas mediji atgādina, ka vēl pirms dažām nedēļām viņš teicis pavisam ko citu. "Es varu darīt jebkuru darbu, ja ir piedāvājumi, nav svarīgi, kāds darbs tas būtu," tolaik stāstīja Ali Abdula.

Sīrietis skaidro, ka ANO viņa ģimeni piemānījuši, nosūtot uz Lietuvu. "Kad uzzināju, ka arī Lietuva pieņem bēgļus, galvenais jautājums bija, vai visas tiesības tur būs tādas pašas kā Vācijā, Zviedrijā un citās Eiropas Savienības valstīs. Man teica, ka jā – arī Lietuva ir starp A klases valstīm."

Dažas dienas pēc ierašanās viņa ģimene dokumentus tomēr parakstījusi, jo viņiem paskaidrots, ka citādi viņi tiks nosūtīti atpakaļ uz Turciju. "Kā viņi paši saka, viņi ne tajā valstī trāpījuši, kam par iemeslu varētu būt nepareizi sniegta vai nepietiekama informācija, norāda migrantu uzņemšanas centra vadītājs Roberts Mikulens.

Patlaban sīrieši ar juristu palīdzību grib sūdzēties ANO, ka pārvietoti uz Lietuvu. Viņiem palīdz lietuviešu juristi un tulki, jo tie ir pakalpojumi, kurus šādā centrā piedāvā. Mikulens skaidro, ka sīrieši patlaban dzīvo drošā vidē un var pārskatīt savu situāciju. "Nav tā, ka viņi ieradušies Lietuvā kā uz cietumu," viņš norāda.

Lietuvas televīzijas kanāls "LNK" vēsta, ka Latvija uzņēmusi 45 migrantus, no kuriem vairāk nekā puse jau pārcēlusies uz Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!