Uz Zemes 12 mēnešus pēc kārtas ir pārspēti mēneša karstuma rekordi, pateicoties globālās sasilšanas un meteoroloģiskās parādības "El Ninjo" ("El Nino") kombinācijai, informēja ASV federālie zinātnieki.

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) ikmēneša klimata aprēķini liecina, ka vidējā temperatūra uz Zemes aprīlī bija 14,8 grādi pēc Celsija. Tā bija par 1,1 Celsija grādu siltāka nekā 20. gadsimta vidējā aprīļa temperatūra un pārspēja iepriekšējo rekordu, kas bija labots 2010. gadā.

Āfrika, Dienvidamerika un Āzija šogad piedzīvoja vissiltāko aprīli to vēsturē, sacīja NOAA klimata zinātniece Ahira Sančesa-Lugo. To, ka šīgada aprīlis bijis siltāks par visiem iepriekšējiem, atzina arī ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) un citas organizācijas.

Pēdējais mēnesis, kas nebija rekordkarsts, bija 2015. gada aprīlis. Pēdējais mēnesis, kad laiks uz Zemes nebija karstāks par 20. gadsimta vidējo, bija 1984.gada decembris. Savukārt pēdējā reize, kad uz Zemes bija fiksēts mēneša aukstuma rekords, bijusi 1916.gada decembrī, liecina NOAA dati.

Lielāks karstums nozīmēja rekordmazu sniega klātu teritoriju Ziemeļu puslodē aprīļa mēnesī.

Tā kā šogad katrs mēnesis bija rekordkarsts, vidējā temperatūra gada pirmajos četros mēnešos bija par 1,14 Celsija grādiem augstāka nekā 20. gadsimta vidējā un pārsniedza pērnā gada rekordu par 0,3 Celsija grādiem.

Pērnais gads bija līdz šim karstākais, pārspējot 2014.gadu, kas arī bija rekordkarsts. Sančesa-Lugo prognozēja, ka 2016. gads kopumā kļūs par trešo karstāko gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!