Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele, otrdien uzrunājot nāciju, paziņojusi, ka uzbrukums Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam, kura laikā pirmdien tika noslepkavoti 12 cilvēki, domājams, bijis terorakts.

"Ir daudz, ko mēs vēl nezinām pietiekami pārliecinoši, taču saskaņā ar šobrīd zināmo, mums jāpieņem, ka tas bija terorakts," norādīja kanclere. Viņa piebilda, ka "īpaši pretīgi" būtu, ja izrādītos, ka slepkava bijis patvēruma meklētājs, jo tas būtu apvainojums visiem tiem, kas no sirds palīdzējuši bēgļiem, kuriem patiesi nepieciešama aizsardzība.

Merkele arī norādīja, ka ļaudīm nevajadzētu baidīties turpināt savas ikdienas gaitas un atturēties no Ziemassvētku tirdziņu apmeklēšanas, kur viņi var tikties ar tuviniekiem un draugiem.

Arī iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs apstiprinājis, ka notikušais ir bijis "uzbrukums", un uzsvēris, ka nav pamata slēgt Vācijā tik populāros Ziemassvētku tirdziņus. Pēc de Mezjēra telefonkonferences ar federālo zemju iekšlietu ministriem, ministrija paziņojusi, ka Ziemassvētku tirdziņiem un citiem publiskiem pasākumiem joprojām jānotiek.

Tomēr Berlīnē tirdziņi otrdien būs slēgti, izrādot cieņu upuriem.

Jau ziņots, ka kravas automašīnu, kas pirmdienas vakarā iebrauca populārā Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, nogalinot 12 un ievainojot 48 cilvēkus, vadījis 23 gadus vecs Pakistānas pilsonis, kurš tiek identificēts kā Naveds B., vēsta "Independent".

Izmeklētāji ziņo, ka automašīna nolaupīta pirmdienas pēcpusdienā ap plkst. 16, bet uzbrukums noticis četras stundas vēlāk - ap plkst. 20.

Naveda B. ierašanās Vācijā reģistrēta Bavārijā 2015. gada pēdējā dienā - 31. decembrī, bet vēlāk viņš izmitināts Berlīnes Tempelhofas lidostas angārā, kas pielāgots patvērumu meklētāju izmitināšanai, ziņo portāls "Welt". Angāru agrā otrdienas rītā ap plkst. 4 ieņēmuši Vācijas īpašās SEK policijas vienības Berlīnes nodaļas darbinieki.

Iepriekš tika ziņots, ka kravas automašīnu vadījis patvēruma meklētājs no Afganistānas vai Pakistānas, kurš Vācijā esot ieradies februārī kā bēglis un policijai bijis zināms jau iepriekš par maznozīmīgiem ar terorismu nesaistītiem pārkāpumiem.

Pirmdienas vakara incidents noticis Rietumberlīnes centrā pie Ķeizara Vilhelma memoriālās baznīcas – Otrajā pasaules karā sabombardētas celtnes, kas kalpo kā miera simbols. Tur ik gadu notiek viens no apmeklētākajiem tirdziņiem.

Kravas automašīna bijusi piekrauta ar tērauda sijām un iztriekusies cauri tūristu un apmeklētāju pilnā tirdziņa koka kioskiem un tirdzniecības stendiem. Tās vadītājs aizturēts, kad no notikuma vietas bēdzis ar kājām Tīrgartenas parka virzienā, iespējams, cerot paslēpties parka tumsā. Bēglim aptuveni divus kilometrus sekojis kāds aculiecinieks, kurš par viņa atrašanās vietu ziņoja policijai. Likumsargi uzbrucēju aizturēja pie Uzvaras kolonnas.

Savukārt automašīnas pasažieris notikuma vietā atrasts miris. Policija noskaidrojusi, ka tas ir Polijas pilsonis, kurš varētu būt bijis īstais šoferis, kurš nolaupīts kopā ar auto. Automašīnas īpašnieks Ariels Zuravskis no Polijas uzņēmuma apstiprināja, ka viņa darbinieks ir pazudis un nav bijis sasniedzams jau no pirmdienas četriem pēcpusdienā. "Mēs nezinām, kas ar viņu notika. Viņš ir mans brālēns. Es pazīstu viņu kopš bērnības. Es varu galvot par viņu," aģentūrai AFP norādīja Zuravskis.

Vairāki Vācijas mediji ziņo, ka "smagais" nav centies bremzēt, bet tieši pretēji palielinājis ātrumu Ziemassvētku tirdziņa tuvumā. "Izskatās, ka kāds gribējis atkārtot Nicu," CNN citē "Bild" galveno redaktoru Julianu Reiheltu, kurš atgādina par vasarā notikušo teroraktu Francijā, Bastīlijas ieņemšanas svinību laikā. Toreiz smagā automašīna nogalināja vairāk nekā 80 cilvēkus un varāk nekā 400 ievainoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!