Foto: AP/Scanpix

Bavārijas pilsētā Augsburgā, Vācijā, uzieta visu laiku lielākā nesprāgusī aviācijas bumba, raksta "Augsburger-Allgemeine". Drošības apsvērumu dēļ Ziemassvētku laikā no savām mājām būs spiesti evakuēties aptuveni 54 000 tuvējās apkārtnes iedzīvotāji.

Atrastajai bumbai ir trīs detonatori un tā sver 3,8 tonnas, no kurām ap 1,8 tonnām veido sprāgstvielas. Tik liela aviācijas bumba pilsētā līdz šim vēl nekad iepriekš nav atrasta, ziņo vietējās varasiestādes.

Amatpersonas pagaidām nekonkretizē, kāda veida bumba tā ir. Tomēr tiek pieļauts, ka tā varētu būt rets tā saucamās gaisa mīnas jeb "māju grāvēja" ("blockbuster") paveids, kādas izmantoja Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki Otrā pasaules kara laikā.

Šīs bumbas sprāga, saskaroties ar zemi vai gaisā, parasti nodarot plašus postījumus apkārt esošajiem dzīvojamajiem rajoniem. Pēc tām tika mestas ugunsbumbas, lai postījumu apmērus palielinātu.

Šāda izmēra bumbas Augsburgā sabiedroto spēki izmantojuši vien dažas reizes, taču šī ir pirmā, kas atrasta nesprāgusi. Retais tik lielu bumbu pielietojums tiek skaidrots ar to, ka bijis sarežģīti un dārgi tās atgādāt no Lielbritānijas līdz Vācijas dienvidiem.

Bumbu paredzēts neitralizēt līdz svētdienai, raksta vietējais medijs. Līdz tam mājas jāpamet 54 000 Augsburgas iedzīvotāju.

Pēdējo 70 gadu laikā nesprāgusi munīcija Vācijā tiek atrasta regulāri. Lielā daļā gadījumu, kad tā uzieta apdzīvotās vietās, apkārtnes iedzīvotāji drošības dēļ tiek evakuēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!