Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas vadītās koalīcijas gaisa triecienā Jemenā sestdien tika nogalināti desmitiem šiītu hutiešu nemiernieku, tostarp divi nemiernieku komandieri, ziņoja valsts mediji.

Gaisa trieciens notika hutiešu ieņemtajā Jemenas galvaspilsētā Sanā, un tajā nogalināti vairāk nekā 50 hutiešu, tai skaitā divi augsta ranga komandieri, ziņoja Saūda Arābijas valsts telekanāls "Al Ekhbariya".

Dažas stundas pēc tam hutieši Sanā sarīkoja publiskas bēres savas Augstākās politiskās padomes vadītājam Saleham al Sammadam, kurš pagājušajā nedēļā tika nogalināts uzlidojumā, par kuru uzņēmās atbildību Saūda Arābija un tās sabiedrotie.

Saūda Arābijas telekanāls "Al Arabiya" ziņoja, ka gaisa trieciens bija vērsts pret Iekšlietu ministrijas ēku Sanā. Hutieši, kurus atbalsta Saūda Arābijas reģionālā sāncense Irāna, apstiprināja, ka Sanā noticis gaisa trieciens, bet nesniedza sīkākas ziņas.

Nemiernieku vadonis Abdelmaliks al Huti bērēs teica runu, kurā slavināja Sammadu un apgalvoja, ka Saūda Arābija ar sabiedrotajiem uzbrukusi Sanas Sabaīna laukumam, kad tajā pulcējās hutiešu atbalstītāji uz Sammada bērēm. Huti savā runā kritizēja Saūda Arābiju un tās sabiedrotos, sevišķi Apvienotos Arābu Emirātus, par darbošanos ASV un Izraēlas "aizsegā". Viņš sacīja, ka Sammada nāve ir "papildu stimuls" nemierniekiem.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija kopš 2015. gada karo pret hutiešiem Jemenā, lai atjaunotu starptautiski atzītās Jemenas valdības varu. Hutieši kontrolē Sanu un lielu daļu no valsts ziemeļiem, kā arī ostas pilsētu Hodeidu pie Sarkanās jūras.

Drīz pēc Sammada bēru sākuma hutiešu telekanāls "Al Masirah" ziņoja, ka hutieši raidījuši astoņas ballistiskās raķetes uz Saūda Arābijas dienvidu pilsētu Džizānu. Koalīcija apstiprināja, ka ir pārtvērusi četras ballistiskās raķetes, kas no Jemenas izšautas uz Džizānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!