Foto: AFP/Scanpix

Pirms divām nedēļām ASV drona uzlidojumā Pakistānā nogalinot "Taliban" līderi mullu Ahtaru Mansuru, vienlaikus tika noslepkavots arī viņu vedušais taksists, raksta "Vice". Pēc taksista Muhameda Azama nāves bez vienīgā apgādātāja palikusi viņa sieva, četri bērni un brālis invalīds, kuri tagad plāno sūdzēt tiesā ASV valdību.

Pēc Mansura nāves Pentagons, kā arī ASV prezidents Baraks Obama izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka izpildīts svarīgs uzdevums teroristu grupējuma vājināšanai. Pēc sākotnējās informācijas automašīnā bez "Taliban" līdera atradies vēl kāds kaujinieks.

Tomēr drīz atklājās, ka Mansurs šķērsojis Irānas-Pakistānas robežu ar viltotu Pakistānas pilsoņa pasi un netālu no Afganistānas robežas pēc nejaušības principa paņēmis taksometru. Balto "Toyota Corola" vadījis Azams, kurš strādājis par šoferi Taftanā - nelielā tuksnešainā pierobežas pilsētā.

"Tas bija uzbrukums mūsu ģimenei, kura dienā knapi nopelna divas ēdienreizes. Es vēršos pie civilizētās pasaules, ieskaitot visus tos cilvēktiesību aktīvistus, izmeklēt mana brāļa brutālo slepkavību, lai kompensētu nodarīto viņa bērniem" medijam "Guardian" teicis taksista vecākais brālis Muhameds Kasims.

Kasims esot iesniedzis pieprasījumu izmeklēt notikušo brāļa slepkavību. Dokumentā, kuru sagatavojuši Bangladešas, Indijas un Pakistānas policijas dienesti apsūdzība slepkavībā vērsta pret "ASV amatpersonām". Šis dokuments ir saistošs Pakistānas amatpersonām, kurām tagad ir jāizmeklē noziegums.

Pakistānas un ASV attiecības patlaban ir saspīlētas, jo Pakistāna nav apmierināta, ka ASV tās teritorijā veic uzlidojumus, par kuriem to informē tikai pēc to veikšanas. Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā nosoda uzbrukumu, kurš pārkāpjot valsts suverenitāti.

Līdzīgs paziņojums tika izplatīts arī pēc tam, kad ASV speciālo uzdevumu vienība Pakistānā sarežģītā operācijā 2011. gadā nogalināja Teroristu grupējuma "Al Qaeda" izveidotāju un līderi Osamu bin Ladenu.

ASV savukārt izvēlas nesadarboties ar Pakistānu šajos jautājumos, jo uzskata, ka vietējo varasiestāžu pārstāvji varētu informēt teroristus par ASV plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!