Foto: Reuters/Scanpix

ASV spēku uzlidojums, kurā tika sabombardēta labdarības organizācijas Ārsti bez robežām (MSF) slimnīca Afganistānas pilsētā Kondozā, bijis precīzi mērķēts uz konkrēto ēku, ceturtdien paziņoja MSF.

Tāpat organizācija paziņojusi, ka uz tās darbiniekiem šauts no gaisa, kamēr viņi bēguši no slimnīcas, vēsta raidsabiedrība BBC. MSF pārstāvji skaidroja, ka Kunduzā esošajā slimnīcā nav bijuši nekādi ieroči un nav notikušas nekādas cīņas.

"Visa informācija, kas mums šobrīd ir pieejama, liecina, ka ir diezgan grūti noticēt tam, ka tā bijusi kļūda," paudis MSF ģenerāldirektors Kristofers Stoks, piebilstot, ka šī rīcība bijusi kara likumu pārkāpšana.

Iepriekš ASV skaidroja, ka uzlidojums veikts, jo tikusi atklāta uguns pret ASV spēkiem, bet pēc tam apgalvoja, ka atbalstu no gaisa pieprasījuši afgāņu spēki, kuriem uzbrukuši "Taleban" kaujinieki.

Saskaņā ar MSF pausto uzlidojumā bojā gāja vismaz 30 cilvēki. Savā ziņojumā par notikušo organizācija apgalvo, ka gaisa trieciena brīdī aptuveni 20 no vairāk nekā 100 pacientiem bijuši ievainotie "Taleban" kaujinieki.

MSF ziņojumā arī teikts, ka uzlidojums turpinājies vairāk nekā stundu, lai gan organizācijas pārstāvji vairākkārt sazinājušies ar ASV un Afganistānas spēkiem, lūdzot pārtraukt uguni.

ASV Aizsardzības departaments ceturtdien paziņojis, ka vēl cenšas noskaidrot notikušā apstākļus.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Obama izteicis visdziļāko līdzjūtību, un pieprasījis pilnīgu faktu izklāstu par šo uzlidojumu. Tikai tad tiks izdarīts galīgais spriedums.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) uzlidojumu nosauca par nepiedodamu un, iespējams, noziedzīgu. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns aicinājis veikt rūpīgu un objektīvu izmeklēšanu.

Kondozā notiek smagas kaujas kopš "Taleban" kaujinieki pirmdien veica ofensīvu provinces galvaspilsētā, kas kļuva par pirmo lielpilsētu, kuru kaujinieki pārņem savā kontrolē kopš 2001. gada. Ceturtdien Afganistānas spēki paziņoja, ka ir atguvuši kontroli pār pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!