Foto: Reuters/Scanpix

Aprīlī tiesas priekšā būs jāstājas vēl vienam Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargam, piektdien paziņoja Vācijas tiesa.

Šobrīd 93 gadus vecais kādreizējais SS piederīgais, kura vārds vēl nav atklāts, Aušvicā dienējis par apsargu no 1942.gada 1.novembra līdz 1943.gada 25.jūnijam.

Viņa maiņas laikā nometnē pienākuši vismaz trīs transportlīdzekļi ar ieslodzītajiem no Berlīnes, no Dransī Francijā un no Vesterborkas Nīderlandē, teikts Hanavas tiesas izplatītajā paziņojumā.

"No šiem deportētajiem vismaz 1075 cilvēki pēc viņu ierašanās Aušvicā tika nežēlīgi un ļaunprātīgi noslepkavoti gāzes kamerās," teikts paziņojumā.

Šobrīd trīs upuru piederīgie ir atzīti par līdzprasītājiem šajā prāvā, pavēstīja tiesa.

Neskatoties uz lielo vecumu, mediķi apsūdzēto atzinuši par spējīgu stāties tiesas priekšā, lai gan tiesas sēžu laiks ierobežots ar četrām stundām dienā.

Šī jau ir trešā tiesas prāva, ko Vācijas varasiestādes šogad iecerējušas pret nacistiskajiem kara noziedzniekiem.

Nākamnedēļ Detmoldas tiesas priekšā stāsies šobrīd 94 gadus vecais bijušais Aušvicas apsargs Reinholds Hanings, bet februāra beigās Noibrandenburgā sāksies prāva pret 95 gadus veco bijušo Aušvicas sanitāru Hūbertu Cafki.

Abi viņi apsūdzēti par līdzdalību vairākos tūkstošos slepkavību.

Šobrīd, kad kopš Otrā pasaules kara beigām aizritējuši jau 70 gadi, Vācija steidz saukt tiesas priekšā vēl pēdējos dzīvos iespējamos vainīgos.

Pašlaik tiek izmeklēts aptuveni ducis lietu.

Kā ziņots, jūlijā Vācijas tiesa bijušajam SS apakšvirsniekam Oskaram Grēningam, kas pazīstams arī kā "Aušvicas grāmatvedis", piesprieda četru gadu cietumsodu, atzīstot, ka 94 gadus vecais apsūdzētais ir līdzatbildīgs 300 000 slepkavību.

Spriedums gan nav stājies spēkā, jo to pārsūdzējis gan Grēnings, gan daļa upuru un viņu ģimenes locekļu, kas prāvā uzstājās kā prasītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!