Foto: Reuters/Scanpix

Vācija cīņai ar teroristisko grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") līdz gada beigām uz Tuvajiem Austrumiem varētu nosūtīt 1200 karavīru, atsaucoties uz Vācijas aizsardzības nozares amatpersonas pausto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Vācijas kanclere Angela Merkele pēc 13. novembrī Parīzē notikušajiem teroraktiem sarunā ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu solījusi atbalstīt cīņu pret "Daesh".

Savukārt Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leijena ierosinājusi teroristu sakaušanai uz noteiktu laika posmu izveidot aliansi. Tā būtu "īpaša mērķa" alianse, kuras uzdevumus būtu "novājināt "Daesh", ierobežot grupējuma manevrēšanas spējas, iznīcināt tā treniņnometnes, atkarot pilsētu pēc pilsētas, iznīcināt grupējuma naftas ieguves vietas un salauzt viņu pārliecību," izdevumam "Bild" paudusi Leijena.

Par karavīru nosūtīšanu šādā misijā gan vēl jālemj parlamentam.

Šis plāns gan neparedz tiešu iesaistīšanos koalīcijas spēku veiktajos uzlidojumos. Taču, kā ziņots, Vācijas fregate dosies palīgā Francijas lidmašīnu bāzes kuģim, bet vācu lidmašīnas uzpildīs degvielu koalīcijas lidaparātiem un fotografēs reģionu.

"Raugoties no militārā viedokļa, kuģu un lidmašīnu apkalpē būs nepieciešami aptuveni 1200 cilvēki," paudis Vācijas bruņoto spēku vadītājs Folkers Vīkers, piebilstot, ka līdz gada beigām cer iegūt parlamenta apstiprinājumu šim plānam.

Sabiedrība pret šo ideju gan izturas noraidoši.

Amatpersonas skaidrojušas, ka Merkele šādu Vācijas iesaistīšanos cīņā ar "Daesh" uzskata par cenu, kas jāmaksā Francijai par tās atbalstu migrantu krīzes risināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!