Vācijas Ārlietu ministrija ir brīdinājusi Turciju, ka jūlijā gaidāmajā G20 samitā Hamburgā nevēlas redzēt Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana miesassargus, kuri maijā bija iesaistīti kautiņā ar protestētājiem Vašingtonā, ziņo "Deutsche Welle".

"Mūsu ielās tikai Hamburgas policijai ir teikšana, un nevienam citam. Tas attiecas arī uz ārvalstu drošības spēkiem," laikrakstam "Die Welt" norādīja Hamburgas senators Endijs Grote.

Vācijas Federālā kriminālpolicija savukārt atgādina, ka ārvalstīm Vācijas teritorijā nav nekādas tiesības neatkarīgi darboties un "ārvalstu kolēģiem ir tiesības tikai uz pašaizsardzību".

Turcijas vēstniecība Vācijas Ārlietu ministrijai pirms tam nosūtījusi sarakstu ar 50 personām, kas pavadīs Erdoganu Hamburgā. Sarakstā tostarp bijuši vairāki aģenti, kas bijuši iesaistīti Vašingtonas incidentā.

Vēstīts, ka Erdogana miesassargi 16. maijā iesaistījušies kautiņā ar protestētājiem pie Turcijas vēstnieka rezidences Vašingtonā.

Incidents notika laikā, kad Erdogans Vašingtonā tikās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Pret Erdogana politiku noskaņoti protestētāji, tostarp armēņi un kurdi, apgalvo, ka viņiem uzbrukuši Turcijas līdera atbalstītāji un personīgās apsardzes vīri.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" apstiprināja, ka prezidenta apsardze bija iesaistīta incidentā, taču, tas noticis reaģējot uz protestētāju provokācijām. Erdogana atbalstītāji norāda, ka konfliktu sākusi otra puse.

Šī nebija pirmā reize, kad Erdogana apsardze ārvalstīs iesaistās konfliktā ar protestētājiem, atgādina RFE/RL. 2016. gada martā Turcijas prezidenta miesassargi saķērās ar protestētājiem un žurnālistiem Vašingtonā pie domnīcas, kur Erdogans uzstājās ar runu par ārpolitiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!