Foto: AFP/Scanpix
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valers Šteinmeiers noraidījis valdībai adresētos pārmetumus par pārāk iecietīgu attieksmi pret Turciju, ar kuru Brisele noslēgusi vienošanos par imigrācijas ierobežošanu, un uzsvēris, ka Berlīne joprojām var kritizēt Ankaru.

Ministrs svētdienas izdevumā laikrakstam "Der Tagesspiegel" sacīja, ka Vācija joprojām var brīvi apspriest ar Turciju jautājumus, kuros valstu viedokļi atšķiras, tostarp runāt par ierobežojumiem vārda brīvībai un preses brīvībai.

Turcija pēdējā laikā izpelnījusies asu kritiku par politiski kritisku žurnālistu tiesisku vajāšanu un ārvalstu žurnālistu darba ierobežošanu.

Eiropas Savienības (ES) un Turcijas panāktā vienošanās par imigrācijas ierobežošanu paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ sīriešu imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Tomēr ES uzstāj, ka Turcijai vispirms jāizpilda visi 72 vienošanās kritēriji, tostarp jāizdara grozījumi pretterorisma likumā.

ES un tiesību aizstāvju organizācijas pārmetušas Turcijai, ka tā izmanto pretterorisma likumus, lai iebiedētu žurnālistus un disidentus. Ankara to kategoriski noliedz un uzsver, ka šie likumi nepieciešami cīņai ar kaujinieku grupējumiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ir brīdinājis ES, ka Turcija bezvīzu režīma dēļ nemainīs savus pretterorisma likumus.

"Gribam mēs to vai nē, Turcija ir galvenā valsts migrācijai uz Eiropu. Mums nepieciešama kaut kādas pakāpes sadarbība, ja vēlamies izvairīties no tādiem apstākļiem, kādi mums bija pagājušā gadā," norādīja Šteinmeiers.

Pērn Vācijā ieradās aptuveni 1,1 miljons patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!