Foto: AFP/Scanpix

Aizvien vairāk imigrantu par savu galamērķi izvēlas Vāciju, kas tādējādi kļuvusi par otru iecienītāko ieceļotāju galamērķi uzreiz aiz ASV, atzinusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Pirmdien publicētajā OECD ziņojumā konstatēts, ka Vācijā četrus gadus pēc kārtas pieaudzis imigrantu skaits.

Pērn uz Vāciju devušies aptuveni 450 000 cilvēku, no kuriem aptuveni trīs ceturtdaļas ir citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņi.

Vācija arī uzņēmusi 110 000 bēgļus no Sīrijas, apsteidzot ASV, Franciju, Turciju un Zviedriju.

Tomēr proporcionāli iedzīvotāju skaitam Sīrijas patvēruma meklētāju un bēgļu uzņemšanas līdere ir Zviedrija.

OECD veikusi analīzi, salīdzinot 34 organizācijas dalībvalstis, un konstatējusi, ka kopš globālās finanšu krīzes migrācijas plūsmas no jauna ir palielinājušās.

Tomēr ziņojuma autori piebilst, ka laikā no 2007. līdz 2012.gadam imigrantu skaits no trešajām pasaules valstīm uz ES ir samazinājies par 40%.

Vislielākais darbaspēka migrācijas plūsmas samazinājums ES reģistrēts Itālijā, Portugālē un Spānijā.

"Rezultātā pirmo reizi imigrantu plūsma no trešās pasaules valstīm uz ES ir mazāka nekā plūsma uz ASV," norādīja OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija.

Viņš uzsvēra, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem pētījumiem, strauji mainījies imigrantu dzimums un izglītības līmenis. Vairums migrantu tagad ir labi izglītotas sievietes ar pārāk augstu kvalifikāciju darbam, ko tās atradušas uzņēmējvalstī.

"Imigranti ir vērtība, nevis traucēklis. Imigranti ir resurss, nevis problēma," piebilda Gurija.

OECD dalībvalstīs kopumā šobrīd uzturas aptuveni 115 miljoni imigrantu, no kuriem katrs piektais ir no Āzijas, bet katrs desmitais - no Ķīnas.

Gurija norādīja, ka imigrācijas fiskālā ietekme vairumā valstu ir pozitīva, un darba tirgū imigranti ir arvien vairāk ir nepieciešami.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) migrācijas, iekšlietu un pilsonības lietu komisārs Dimitris Avramopuls apstiprināja, ka Brisele strādā pie jaunas migrācijas politikas iniciatīvas izveides.

"Mums vajag izmainīt imigrācijas tēlu, mums vajag parādīt tās pozitīvo ietekmi," norādīja Avramopuls, piebilstot, ka jaunā iniciatīva vispirms koncentrēsies uz augsti kvalificētu imigrantu piesaisti ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!