Foto: AFP/Scanpix

Vācijai ir tiesības izraidīt no valsts ASV Berlīnes vēstniecības (attēlā aiz Brandenburgas vārtiem) līdzstrādniekus, kuri ir bijuši iesaistīti Vācijas kancleres Angelas Merkeles izspiegošanā, pirmdien telekanālam "n24" apliecināja Vācijas iekšlietu ministrs Hans Pēters Frīdrihs.

"Tas, kurš mūsu valstī noklausās mobilos vai stacionāros telefonus, pārkāpj likumu. Un tas attiecas uz visiem - vai viņš būtu Vācijas pilsonis vai ārzemnieks. Diplomātiem, ja vainīgajiem ir diplomātiskais statuss, protams, ir īpaši apstākļi. Bet viņus var izraidīt no valsts," norādīja ministrs.

Viņš arī atzina, ka pastāv nopietni šķēršļi, kas liedz pārbaudīt informāciju par ASV diplomātu iespējamo līdzdalību izspiegošanā. Piemēram, izmeklētāji nevar nokļūt vēstniecības teritorijā.

Sarunās par jaunās Vācijas valdības koalīcija izveidošanu tiks apspriesti soļi par datu aizsardzības nostiprināšanu, sacīja Frīdrihs.

Runa konkrēti ir par drošības pasākumu nostiprināšanu valdības kvartālā Berlīnē, kā arī sakaru kanālu maršrutu maiņu, "lai sarunas, kas tiek vestas Eiropā, paliktu Eiropā", paskaidroja ministrs.

Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts trešdien pavēstīja, ka Vācijas valdība saņēmusi informāciju, ka ASV specdienesti izspiegojuši kancleres mobilā telefona sarunas.

Apsūdzības, ka ASV izspiegojušas Merkeli, sākotnēji parādījās žurnāla "Der Spiegel" pētījumā. Kad informāciju bija izvērtējuši Vācijas specdienesti, Berlīnē, pēc visa spriežot, bija radies priekšstats, ka aizdomas ir pietiekamas, lai konfrontētu ASV.

Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle saistībā ar apsūdzībām par Merkeles izspiegošanu ceturtdien uz Ārlietu ministriju izsauca ASV vēstnieku.

Laikraksts "Süddeutsche Zeitung" piektdien ziņoja, ka Merkeles mobilā telefona izspiegošana varētu būt notikusi no Savienoto Valstu Berlīnes vēstniecības, kas atrodas mazāk nekā kilometra attālumā no kancelejas.

Izspiegošana veikta no Īpašā datu ievākšanas dienesta (SCS) noklausīšanās posteņa. Dienestu kopīgi pārzina ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) un Centrālā izlūkošanas pārvalde.

Žurnāls "Der Spiegel" svētdien vēstīja, ka ASV specdienesti, iespējams, izspiegojuši Merkeles mobilo telefonu jau kopš 2002.gada, kad viņa vēl neieņēma valsts ietekmīgāko amatu.

Atsaucoties uz bijušā ASV Nacionālā drošības aģentūras (NSA) līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Baltais nams ir paziņojis, ka ASV neizspiego un neizspiegos Merkeles telefonsakarus, bet atteicies atklāt, vai tas nav darīts iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!