Foto: AFP/Scanpix
Vācijā otrdien atvēršanas svētkus piedzīvoja kāda vēsturnieka amatiera 25 gadus ilgā darba rezultāts - ceļvedis pa nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera dzīvi.

Monumentālo sējumu "Hitler - Das Itinerar: Aufenthaltsorte und Reisen von 1889 bis 1945" ("Hitlers - Ceļvedis: Uzturēšanās vietas un ceļojumi no 1889. līdz 1945."), kas ir gandrīz divarpus tūkstošus lapaspušu biezs, laidis klajā apgāds "Berlin Story Verlag".

Tā atvēršanas svētki bija sarīkoti vienā no bunkuriem, kas Berlīnē saglabājies kopš Otrā pasaules kara un tagad pārtapis izstāžu zālē.

Grāmatas autors ir Koburgā dzīvojošais 54 gadus vecais IT speciālists Haralds Sanderss, kurš skrupulozi reģistrējis katru Hitlera pārvietošanos, un grāmatā atrodami tādi ikdienišķi fakti kā nakts aizvadīšana kādā provinciālā viesnīcā, kā arī tādi pasaules vēsturei izšķiroši brīži kā pavēles došana par uzbrukumu Polijai.

Cita starpā iespējams arī uzzināt, ka Hitlers 75 reizes apmeklējis Hamburgu, lai gan nacistiem šī pilsēta riebās ar savu "atvērtību pasaulei", norādīja pats Sanderss.

Uz jautājumu par Hitlera fetišizēšanas risku autors atbildēja, citējot vācu žurnālistu un vēsturnieku Sebastjanu Hafneru: "Labākais veids, kā cīnīties pret inficēšanos ar hitlerismu, ir zināšanas par Hitleru. Labākās zāles ir Hitlers pats."

Grāmatnīcu plauktos jaunais izdevums, kura sākotnējā tirāža ir tikai 500 eksemplāru, nonāks ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!