Foto: AFP/Scanpix

Vācijā kopš bēgļu krīzes kulminācijas 2015. gadā likumsargiem iesniegts vairāk nekā 1000 kriminālsūdzību par kancleres Angelas Merkeles "valsts nodevību", trešdien vēsta vietējie mediji.

Vairums sūdzību iesnieguši labējā spārna pretimigrācijas partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) atbalstītāji, ziņo laikraksts "Mannheimer Morgen".

"Visas sūdzības par kancleri atzītas par nepamatotām," sacīja federālās prokuratūras pārstāve sakariem ar presi Frauke Kēlere.

Iespējamos likumpārkāpumus valsts drošības jomā izmeklē Karlsrūes federālie prokurori, un viņiem atbilstoši likumam ir jāizskata visas šāda rakstura kriminālsūdzības.

Merkeles lēmums ielaist valstī vairāk nekā miljonu patvēruma meklētāju 2015. un 2016. gadā krasi samazināja pilsoņu atbalstu viņas konservatīvajam blokam (CDU/CSU), bet, jaunu ieceļotāju skaitam sarūkot, atbalsts šim politiskajam spēkam atkal ir atjaunojies.

Tiesa gan, AfD atbalstītāji mēdz lielā skaitā ierasties Merkeles partijas aģitācijas mītiņos, īpaši valsts austrumdaļā. Tā otrdienas vakarā Biterfeldē-Volfenē Merkele tika sagaidīta ar skaļu būjināšanu un saucieniem "Pazūdi!".

Pērn reģionālā parlamenta vēlēšanās šajā pilsētā AfD saņēma 32% balsu.

Citā kampaņas pasākumā Brandenburgā pie Hāfeles Merkele arī tika izsvilpta. Tur vairāku demonstrantu rokās bija plakāti ar uzrakstu "Merkelei jāpazūd', kas atbalso pazīstamo 80. gadu beigu saukli - "[Berlīnes] mūrim ir jāpazūd!".

Kā liecina pētījumu centra INSA otrdien izplatītie aptaujas dati, par CDU/CSU gatavi balsot 37% vēlētāju, bet sociāldemokrātiem (SPD) - 24%.

Gan ekstrēmistu partiju "Kreisie", gan AfD atbalsta 10% vēlētāju, "zaļos" - 6,5%, bet brīvos demokrātus (FDP) - 8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!