Foto: AP/Scanpix
Vācijā šomēnes sāksies tiesas prāvas pret diviem bijušajiem nacistiskās organizācijas SS dalībniekiem, kas apsūdzēti par līdzdalību tūkstošiem ieslodzīto noslepkavošanā Aušvicas (Osvencimas) nāves nometnē tagadējā Polijas teritorijā.

Prāvas tiks uzsāktas, Vācijai paātrināti cenšoties tiesāt vēl dzīvos Trešā reiha noziedzniekus.

93 gadus vecais Reinholds Hannings ceturtdien stāsies tiesas priekšā Detmoldas pilsētā, lai viņš kā bijušais nometnes sargs atbildētu uz apsūdzībām par līdzdalību vismaz 170 tūkstošos slepkavību.

95 gadus vecais Huberts Cafke no 29.februāra tiks tiesāts Neibrandenburgas pilsētā kā apsūdzētais par līdzdalību vismaz 3681 slepkavībā.

Cafke bija nometnes sanitārs laika periodā, kad tur ieradās 14 vilcieni ar ieslodzītajiem, starp kuriem bija slavenas dienasgrāmatas autore Anne Franka.

Holokaustā izdzīvojusī Angela Orosa, kas būs lieciniece Hanninga prāvā, pavēstīja Francijas ziņu aģentūrai AFP, ka viss Aušvicas personāls "bija šīs slepkavošanas mašīnas daļa". Viņa piedzima Aušvicā vairāk nekā mēnesi pirms nometnes atbrīvošanas 1945.gada 27.janvārī.

"Bez šiem cilvēkiem un viņu aktīva atbalsta holokaustam Aušvicā notikušais [..] nebūtu bijis iespējams, un varbūt daudzi no manas ģimenes locekļiem vēl būtu dzīvi," sacīja Orosa.

Apsūdzētajiem draud cietumsods no trim līdz 15 gadiem, bet viņu lielā vecuma un sprieduma pārsūdzībai paredzētā laika dēļ nav gaidāms, ka viņi šo sodu izciestu.

Pērn jūlijā četru gadu cietumsods tika piespriests Aušvicas nometnes grāmatvedim Oskaram Grēningam, lai gan Vācijas iestādes viņu agrāk bija attaisnojušas pēc ilgām kriminālizmeklēšanām septiņdesmitajos gados.

Juridiskais pamats bijušo nacistu režīma pārstāvju tiesiskai vajāšanai mainījās 2011.gadā, kad Vācijā tika notiesāts bijušais nāves nometnes sargs Džons Demjaņuks, pamatojoties tikai uz to, ka viņš bija strādājis Sobiboras nometnē okupētās Polijas teritorijā.

Piektdien tiesa Vācijā paziņoja, ka aprīlī sāksies prāva pret citu bijušo Aušvicas nometnes sargu – 93 gadus veco Ernstu Remmelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!