Foto: AFP/Scanpix

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers piektdien intervijā žurnālam "Der Spiegel" paudis viedokli, ka Krievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas būtu jāatvieglo.

"Ja Minskas vienošanās īstenošanā ir progress, mēs varam runāt arī par ekonomisko sankciju atcelšanu," sacīja Šteinmeiers, uzsverot, ka sankcijas vēl neesot risinājums.

Šteinmeiera preses pārstāvis Martins Šēfers Berlīnē piektdien sacīja, ka ir "pareizi un svarīgi saglabāt spiedienu uz Maskavu, bet arī izmantot sankciju instrumentu pret Krieviju gudrā veidā".

"Visu vai neko" attieksme neatvieglos mērķa sasniegšanu, norādīja Šēfers, piebilstot, ka sankcijas būtu jāatceļ soli pa solim, kad tiks panākts būtisks progress.

ES un Rietumi piemēroja Krievijai sankcijas pēc tam, kad tā 2014. gadā okupēja un anektēja Ukrainas piederošo Krimas pussalu.

Pagājušajā gadā ES, Krievijas un Ukrainas pārstāvji Minskā parakstīja vienošanos par pamieru Ukrainas austrumos, kam tika izvirzīti vairāki nosacījumi. Tomēr gan Ukrainas armija, gan Krievijas atbalstītie kaujinieki pamieru vairākkārt pārkāpuši. Tikmēr Krievijai piemērotās sankcijas tika paturētas spēkā, jo Maskava, kā tiek uzskatīts, turpināja sniegt atbalstu Ukrainas austrumos esošajām teroristu bandām.

Sankcijas noteiktas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Atbildot uz to, Krievija aizliedza lauksaimniecības produktu importu no ES, kas par sankciju pagarināšanu pret Krieviju vai atcelšanu lems jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!