Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jaunajā Vācijas valdībā Zigmāru Gabriēlu ārlietu ministra amatā nomainīs līdzšinējais tieslietu ministrs Heiko Māss, kas arī pārstāv sociāldemokrātus (SPD).

Šīs ziņas aģentūrai DPA ceturtdien snieguši avoti SPD rindās.

Kā vēstīts, Gabriēls iepriekš ceturtdien paziņoja, ka neieņems amatu jaunajā Angelas Merkeles vadītajā valdībā.

Par to viņu informējusi SPD Bundestāga frakcijas vadītāja Andrea Nālesa un partijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Olafs Šolcs.

"Es būšu tieši ievēlēts Vācijas Bundestāga loceklis, taču beidzas laiks, kad es pildu vadošus politiskus pienākumus SPD," tviterī pavēstīja Gabriēls. "Savā teju 30 gadu politiskajā karjerā man bija iespēja 18 gadus strādāt vadošos amatos manai valstij un SPD. Tas bija liels gods, par ko es jūtu dziļu pateicību."

Paredzēts, ka SPD cilvēkus, kas ieņems ministru amatus jaunajā koalīcijas valdībā, paziņos piektdien no rīta.

SPD un Merkeles pārstāvēto konservatīvo līderi pirmdien. 12. martā, plāno oficiāli parakstīt koalīcijas vienošanos par jaunās valdības izveidi.

Plānots, ka ceremonija notiks pulksten 14.00 (pulksten 15.00 pēc Latvijas laika) Paula Lēbes ēkā Vācijas valdības namu kompleksā Berlīnē, atsaucoties uz augsta ranga politiķiem.

Svētdien kļuva skaidrs, ka sociāldemokrāti iekšējā referendumā ar divu trešdaļu balsu vairākumu atbalstījuši iesaistīšanos jaunā koalīcijā ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartiju – Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Šāds balsojuma rezultāts izbeidzis politisko strupceļu, kurā Vācija atradās kopš septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, un pavēris Merkelei ceļu uz ceturto pilnvaru termiņu.

Domājams, ka Bundestāga deputāti jau 14. martā balsos par Merkeles iecelšanu kancleres amatā un viņa jau tajā pašā dienā nodos zvērestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!