Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas futbola izlases spēlētāji Mesuts Ezils un Ilkajs Gundogans izpelnījušies kritiku par to, ka viņi ir publicējuši bildes ar Turcijas prezidentu Radžepu Tajipu Erdoganu, ziņo "BBC".

Ezils un Gundogans ir turku izcelsmes spēlētāji, kas starptautiskajos turnīros pārstāv Vācijas izlasi. Futbolisti Erdoganam uzdāvināja savu pārstāvēto klubu kreklus ar parakstiem. Ilkajs Gundogans pat uzrakstīja: "Ar cieņu, manam godātajam prezidentam."

Ezila un Gundogana pozitīvā attieksme pret Turcijas prezidentu izsauca kritiku gan no Vācijas futbola federācijas pārstāvjiem, gan parlamenta deputātiem. Vācijas futbola federācijas prezidents Reinhards Grindels norādīja: "Futbols un Vācijas futbola federācija iestājas par vērtībām, kuras netiek pienācīgi ievērotas Turcijā. Tādēļ ir nepareizi, ka mūsu izlases spēlētāji ļauj ar sevi manipulēt Erdogana kampaņas laikā." Federācijas direktors Olivers Bierhofs izteicās, ka abi spēlētāji neapzinās fotogrāfiju simbolisko nozīmi.

Sevima Dagdelema, turku izcelsmes Vācijas parlamentāriete, arī kritizēja abus futbolistus, sakot, ka tikšanās ar despotu Erdoganu greznā Londonas viesnīcā ir rupjš pārkāpums, it sevišķi laikā, kad demokrātijas atbalstītāji Turcijā tiek vajāti, bet režīmu kritizējoši žurnālisti – aizturēti.

Ilkajs Gundogans, atbildot uz viņam veltīto kritiku, aizstāvēja savu rīcību. Viņš teica, ka futbolisti ir vēlējušies izrādīt cieņu prezidentam, kurš pārstāv valsti, kurā dzīvo viņu tuvinieki. Tāpat Gundogans norādīja, ka, tikšanās ar Erdoganu nav bijusi politisks žests.

Radžeps Tajips Erdogans gatavojas 24. jūnijā paredzētajām Turcijas prezidenta vēlēšanām. Pēc tam, kad 2016. gadā Turcijā notika neveiksmīgs apvērsuma mēģinājums, Erdogans ir aktīvi strādājis pie savu politisko oponentu neitralizēšanas. Turcijas varas iestādes ir arestējušas vairāk kā 50000 cilvēku tostarp žurnālistus, skolotājus, juristus un citas publiskas personas, vēsta "BBC".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!