Foto: AFP/Scanpix

Vācijas izlūkdienests BND šīs nedēļas sākumā ir pārtraucis veikt interneta novērošanu ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) labā, ziņo Vācijas mediji.

Turpmāk BND noklausīšanās stacija pārsūtīs tikai informāciju no faksa vēstījumiem un telefona zvaniem, ceturtdien pavēstīts laikraksta "Suddeutsche Zeitung" mājaslapā.

Interneta komunikācija, kura līdz šim tika pārsūtīta NSA, vairs netiek ierakstīta, vēsta vācu mediji.

Pēc konsultācijām ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles biroju BND arī pieprasījis ASV precīzi paskaidrot iemeslus, kādēļ tās pieprasījušas novērot kādu personu vai institūciju. Prasība ir reakcija uz ziņām par to, ka informācija izmantota Eiropas politiķu un valdības vadītāju, kā arī Eiropas Savienības (ES) institūciju novērošanai. Domājams, ka NSA pamatojuma nesniegšanu izskaidrojusi ar laika trūkumu.

Runa ir par 4,6 miljoniem Interneta meklēšanas pieprasījumu, kurus izpildījis BND. "Suddeutsche Zeitung" norāda, ka pagaidām nav zināms, vai NSA turpinās izvairīties no pamatojuma sniegšanas par šiem pieprasījumiem. Acīmredzot faksu un telefona zvanu novērošanas pieprasījumiem NSA iepriekš sniegusi pamatojumu.

Mediji arī vēsta, ka NSA aprīkojusi BND noklausīšanās staciju ar izsmalcinātu tehnisko ekipējumu. Tiek uzskatīts, ka vairāki NSA darbinieki tur strādājuši kopā ar 120 BND pārstāvjiem.

NSA par sadarbības ierobežošanu komentārus nav sniegusi.

Laikraksts "Rheinische Post" vēsta, ka Vācijas un ASV valdības strādā pie savas izlūkošanas sadarbības reorganizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!