Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas konservatīvie pirmdien pārmetuši saviem koalīcijas partneriem sociāldemokrātiem mēģinājumu graut kancleres Angelas Merkeles ietekmi, spiežot valdību atklāt, vai valsts izlūkdienests (BND) palīdzējis ASV izspiegot vācu kompānijas.

Parlamentārā izmeklēšanas grupa pēta, vai BND pārvaldītā satelīta komunikāciju novērošanas stacija veikusi uzdevumus ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) labā. Izmeklētāji vēlas, lai Merkele atklāj nosacījumus, pēc kuriem vadoties šī izspiegošana veikta.

Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) vietējās meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis Horsts Zēhofers paziņoja, ka sociāldemokrātu (SDP) izdarītais spiediens atklāt šo sarakstu ir pilnīgi nepieņemams.

"Tas neatbilst pienākumiem, kas partijai ir valdībā," žurnālistiem Minhenē sacīja Zēhofers.

SDP līderis un ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels aicināja pēc iespējas ātrāk nodot sarakstu izmeklēšanas grupai, lai izbeigtu aizdomas, ka BND palīdzējis NSA izspiegot Vācijas uzņēmumus.

Gabriels sacīja, ka šāda spiegošana, ja notikusi, būtu skandāls.

Tomēr viņa preses pārstāvis pirmdien centās nogludināt Gabriela izteikumus, norādot, ka ministrs pats šo sarakstu nav redzējis.

"Viņš tikai pievērsa uzmanību medijos cirkulējošajiem apgalvojumiem, ka šis saraksts varētu atklāt pavedienus par vācu uzņēmumu izspiegošanu," sacīja Gabriela preses pārstāvis.

CDU līdera vietnieks Armins Lašets pārmeta Gabrielam, ka viņš "aiz nevērības apdraud attiecības ar Savienotajām Valstīm un izlūkdienestu sadarbību laikā, kad mēs saskaramies ar starptautiskā terorisma draudiem".

Merkeles preses pārstāvis paziņoja, ka valdība joprojām apsver, vai atklāt sarakstu parlamentārās izmeklēšanas grupai vai nē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!