Foto: AFP/Scanpix

Vācijas laikraksti "The Bild" un "BZ" pirmdien iesnieguši Bundestāgā lūgumu aizvākt divus padomju armijas tankus no kara memoriāla Berlīnes centrā, kā pamatojumu minot Krievijas agresiju Ukrainā.

Kampaņas atbalstītāji aicināti izgriezt un parakstīt laikrakstos publicētās veidlapas un nosūtīt tās Bundestāga petīciju komitejai. Veidlapu iespējams lejupielādēt arī "The Bild" tīmekļa vietnē.

Runa ir par tankiem, kas atrodas Padomju kara memoriālā "17. jūnija ielā" ("Strasse des 17.Juni") starp Brandenburgas vārtiem un Uzvaras kolonnu, netālu no Reihstāga ēkas.

"Laikā, kad Krievijas tanki apdraud brīvo un demokrātisko Eiropu, mēs nevēlamies nekādus Krievijas tankus pie Brandenburgas vārtiem," teikts petīcijā.

Tajā norādīts, ka Krievija izmantojusi "ieroču spēku", lai anektētu Krimas pussalu, un sakoncentrējusi karavīrus pie Ukrainas austrumu robežas, "apdraudot suverēnas valsts brīvību".

"Mēs, šīs petīcijas parakstītāji, nepieņemsim, ka militārs spēks atkal kļūst par politisko taktiku Eiropā," teikts petīcijā.

"The Bild" un "BZ" uzsvēra, ka viņu nodoms nav noniecināt "Krievu tautas milzīgās ciešanas Otrā pasaules kara laikā", un pauda pārliecību, ka Sarkanās armijas karavīru piemiņa tiks godināta vēl vairāk, ja netiks kļūdaini saistīta ar Kremļa šodien īstenoto militāro politiku.

"Otrā pasaules kara (..) mācībai jābūt vēstij par mieru un abpusēju cieņu starp tautām. Sevišķi patiesi tas ir Berlīnes sirdī, kur sākās 20.gadsimta katastrofa," norādīts laikrakstu petīcijā.

Padomju kara memoriāls - viena no vairākām šādām piemiņas vietām Berlīnē - veltīts 80 000 Sarkanās armijas karavīru, kas krita kaujā par Berlīni 1945.gada pavasarī.

Memoriāls tika izveidots neilgi pēc kara beigām. Tas sastāv no vairākām kolonnām, milzīgas krievu karavīra statujas uz postamenta un diviem tankiem.

Pēc Vācijas atkalapvienošanās Berlīne piekrita saglabāt visus padomju kara memoriālus valstī un konsultēties ar Krieviju pirms jebkādu izmaiņu izdarīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!