Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas paļaušanās uz Krievijas dabasgāzi apdraud Eiropas suverenitāti, pirmdien paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

"Vācijas paļaušanās uz Krievijas gāzi faktiski var ierobežot Eiropas suverenitāti. Man par to nav šaubu," viņš sacīja žurnālistiem pirms trešdien gaidāmās Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizītes, solot tās laikā atklāti pārrunāt šo jautājumu.

Vācija no Krievijas iepērk aptuveni trešo daļu tai vajadzīgās naftas un gāzes. Abas valstis vieno plaši tirdzniecības un investīciju sakari. Lai gan Vācija centusies mazināt rietumvalstu saspīlējumu attiecībās ar Maskavu Ukrainas jautājumā, taču analītiķi norāda, ka tās izteikumi ir pieklusināti saistībā ar bažām apdraudēt valsts vērienīgos ekonomiskos sakarus ar Krieviju.

"Ukrainas jautājums skar Eiropas Savienības turpmāko drošību," Tusks uzsvēra, apmeklējot militāro bāzi valsts ziemeļos sakarā ar 15.gadadienu kopš Polijas iestāšanās NATO.

Pēc viņa teiktā, Eiropas Savienībai jāpārskata sava enerģētikas politika.

"Es atklāti runāšu ar Merkeli, liekot skaidri saprast, ka pašreizējā klimata un dabasgāzes politika var apdraudēt visas Eiropas drošību un suverenitāti. Es izklāstīšu mūsu nostāju attiecībā uz politiskajiem draudiem, kas saistīti ar atkarību no Krievijas gāzes un naudas," paziņoja Polijas valdības vadītājs.

"Tas, protams, attiecas ne tikai uz Vāciju, bet pēdējos gados Vācija kļuvusi par spilgtu šīs parādības izpausmi," viņš norādīja.

Tusks solīja sarunās ar Merkeli pievērsties tam, "kā Vācija varētu pārskatīt noteiktus ekonomiskos lēmumus, lai novērstu Eiropas paralīzi laikā, kad jārīkojas ātri un jāieņem skaidra nostāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!