Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) un kancleres Angelas Merkeles pārstāvēto konservatīvo līderi pirmdien oficiāli parakstījuši koalīcijas vienošanos par jaunās valdības izveidi.

Oficiālā ceremonijā Paula Lēbes ēkā Vācijas valdības namu kompleksā Berlīnē 177 lappušu biezo dokumentu parakstīja Merkele, SPD līderis Olafs Šolcs un Horsts Zēhofers, kurš pārstāv Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas sabiedrotos - Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Līgumu parakstīja arī SPD, CDU un CSU priekšsēdētāji un ģenerālsekretāri. Merkele sacīja, ka ir optimistiski noskaņota par jauno valdību.

Domājams, ka Bundestāga deputāti jau trešdien balsos par Merkeles iecelšanu kancleres amatā un viņa un jaunās valdības ministri jau tajā pašā dienā nodos zvērestu. Merkelei šis būs ceturtais termiņš kancleres amatā.

"Mūs gaida liels darba apjoms," preses konferencē pirms vienošanās parakstīšanas sacīja Merkele, piebilstot, ka jūtas optimistiski noskaņota un tic, ka valdība darbosies sekmīgi.

Vienlaikus Merkele norādīja, ka valdību gaida jaunas problēmas, piemēram, ASV prezidenta Donalda Trampa nesen piemērotie tarifi tērauda un alumīnija importam.

Šolcs, kurš jaunajā valdībā ieņems finanšu ministra un vicekanclera amatus, sacīja, ka jaunajai koalīcijai ir stingrs pamats, neskatoties uz ilgo laiku, kas bija nepieciešams tās izveidošanai.

Viņš norādīja, ka SPD un konservatīvie ir divi pilnīgi dažādi politiskie spēki, taču tie spēj konstruktīvi sadarboties.

Šolcs sacīja, ka sociāldemokrāti "soli pa solim, dienu pēc dienas" strādās pie tā, lai panāktu sociālo taisnīguma Vācijā.

Zēhofers, kurš jaunajā valdībā ieņems iekšlietu ministra amatu, sacīja, ka vācieši vēlas, lai valdība ātri ķeras pie darba.

"Tā ir koalīcijas vienošanās priekš parastajiem cilvēkiem," sacīja Zēhofers.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers sacīja, ka jūtas atvieglots par jaunās valdības izveidošanu.

"Es priecājos, ka nedrošības un šaubu periods ir garām," atzina prezidents, piebilstot, ka pēdējās nedēļās nepacietība pieņēmās spēkā.

Taču 4. martā kļuva skaidrs, ka sociāldemokrāti iekšējā referendumā ar divu trešdaļu balsu vairākumu atbalstījuši iesaistīšanos jaunā koalīcijā ar kancleres Angelas Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Šāds balsojuma rezultāts izbeidza politisko strupceļu, kurā Vācija atradās kopš septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, un pavēra Merkelei ceļu uz ceturto pilnvaru termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!