Foto: AP/Scanpix

Vācijas policija otrdien aizturējusi piecus vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par sakariem ar džihādistu grupējumu "Daesh" un kaujinieku vervēšanu šai organizācijai.

"Pieci apsūdzētie izveidojuši pārreģionālu salafītu džihādistu tīklu, kurā apsūdzētais Ahmads Abdulazizs Abdulla A. ieņēma vadošu lomu," teikts prokuratūras paziņojumā. Tīkla līderis ir 32 gadus vecs irākietis. "Viņa vadītā tīkla mērķi bija nosūtīt cilvēkus "Daesh" Sīrijā."

Turcijas pilsonim Hasanam C., kā arī Vācijas un Serbijas izcelsmes Bobanam S. bijis uzdevums rekrūšiem mācīt arābu valodu, kā arī ideoloģiski viņus apstrādāt islāmistu garā.

Kaut arī grupējuma līderim bijušas pilnvaras apstiprināt un organizēt braucienus uz Sīriju, viņš šo plānu īstenošanu uzticējis diviem citiem otrdien aizturētajiem - Vācijas pilsonim Mahmudam O. un Kamerūnas pilsonim Ahmedam F.J.

Vismaz viens gados jauns vīrietis un viņa ģimene nosūtīti pievienoties "Daesh" Sīrijā, norādīja prokuratūra.

Atbilstoši Vācijas izlūkdienesta maijā izplatītajiem datiem no Vācijas uz Sīriju un Irāku devušies 820 džihādisti. Teju trešā daļa atgriezusies, 140 ārzemēs zaudējuši dzīvību, bet aptuveni 420 joprojām atrodas Sīrijā vai Irākā.

Vācijā līdz šim džihādistu terorakti ar lielu upuru skaitu nav notikuši. Tomēr sabiedrību uztraukuši divu patvēruma meklētāju sarīkoti uzbrukumi, par kuriem atbildību uzņēmusies "Daesh". Uzbrukumā ar cirvi vilcienā Vircburgā tika ievainoti pieci cilvēki, bet pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Ansbahā cieta 15 cilvēki.

Policija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka izjaukusi Sīrijas bēgļa ieceri sarīkot sprādzienu kādā no Berlīnes lidostām.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji, februārī, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu amatpersonu datiem, ziņoja Savienoto Valstu mediji.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par 13.novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki, kā arī Briseles 22.marta teroraktiem, kuros tika nogalināti 35 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!