Foto: LETA

Vācu mediji ziņo, ka sociāldemokrāti (SPD) dodot piekļuvi saviem ministriem un citām amatpersonām apmaiņā pret atlīdzību naudā, kas var sasniegt pat 7000 eiro, un eksperti jau atzinuši, ka tas varētu būt politisko partiju likuma pārkāpums.

Ar SPD saistītais uzņēmums "Network Media GmbH" (NWMD) tiek apsūdzēts par to, ka par piekļuvi politiķiem no uzņēmumiem un lobistiem iekasē no trīs līdz septiņiem tūkstošiem eiro, otrdien atklāja sabiedriskās televīzijas ZDF raidījums "Frontal 21".

Starp politiķiem, kas guvuši labumu no šādas prakses, esot tieslietu ministrs Heiko Māss, nodarbinātības un sociālo lietu ministre Andreasa Nālesa, vides ministre Barbara Hendriksa, ģimenes lietu ministre Manuela Švēziga, partijas Bundestāga frakcijas vadītājs Tomass Opermans un SPD ģenerālsekretāre Katarīna Bālija.

NWMD apstiprinājis, ka šāda prakse piekopta, taču apgalvo, ka meklēti partneri, kas var segt šādu tikšanos izmaksas.

Vienlaikus NWMD apsūdzējis "Frontal 21" par "patiesības apiešanu" savā sižetā, atkārtoti apgalvojot, ka šādas tikšanās neesot nesušas peļņu. Uzņēmums arī apgalvo, ka neesot izvēlējies, kādas organizācijas vai personas piedalīsies šādos pasākumos.

Mediji vēsta, ka notikušas vismaz 20 šādas tikšanās, taču NWMD norāda, ka ne visi pasākumi tikuši rīkoti ar sponsoru finansiālu atbalstu.

Tomēr eksperti jau pauduši bažas, ka šāda prakse varētu būt partiju likuma pārkāpums. "Pastāv sākotnējās aizdomas, ka šajā gadījumā pārkāpts partiju likums," raidījums citēja Minhenes tiesību speciālistu Franku Zālingeru.

"Šāda veida sponsorēšana ir izveicīga, taču vienalga nelikumīga partiju finansēšanas noteikumu apiešana," savukārt norādīja Konstancā strādājošā juriste Sofija Šēnbergere.

Šādu praksi nosodījusi arī organizācija "LobbyControl". "Politika nedrīkst būt pērkama vai pat tikai izskatīties pērkama," uzsvēra aktīviste Kristīna Dekvirta. Viņā arī apsūdzēja SPD, ka partija piešķir "ekskluzīvu piekļuvi lobistiem, kas to var atļauties".

Arī opozīcijā esošās partijas izteikušas asu kritiku. Viens no kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie") vadošajiem pārstāvjiem Klauss Ernsts, piemēram, izteicies, ka SPD gadījumā tiek sadzirdēts tas, kam "ir dziļākās kabatas". Viņš arī paudis aizdomas, ka šādu sarunu laikā tikuši, piemēram, ietekmēti SPD gatavotie likumprojekti par pagaidu darbu un dzīvokļu īri.

Sākotnēji SPD atteicās komentēt šīs ziņas, taču "Frontal 21" citēja partijas līderi un vicekancleru Zigmāru Gabriēlu, kurš apgalvoja, ka neko nezinot par šādu praksi.

Vēlāk SPD tomēr daļēji atklāja savus ienākumus no ziedojumiem. Tikai pagājušā gada decembrī notikušā partijas kongresa laikā SPD ziedojumos esot saņēmusi 555 000 eiro. Tomēr partija, atsaucoties uz "līgumiskajiem noteikumiem", atteicās atklāt ziedotāju vārdus un to ziedoto summu lielumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!