Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas sociāldemokrāti svētdien pulcējas uz partijas konferenci Bonnā, lai balsotu par oficiālu koalīcijas sarunu uzsākšanu ar kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

Ja sociāldemokrātu (SPD) delegāti nobalsos pret koalīcijas sarunu uzsākšanu, Merkelei, visticamāk, nāksies mēģināt izveidot mazākuma valdību vai izsludināt jaunas vēlēšanas.

Daudzi SPD politiķi neatbalsta "lielās koalīcijas" atjaunošanu, vainojot to partijas sagrāvē nesenajās Bundestāga vēlēšanās.

Balsojums var izvērsties izšķirošs arī SPD līderim Martinam Šulcam, kuram var nākties atkāpies no amata, ja delegāti nobalsos pret koalīcijas sarunu uzsākšanu ar CDU/CSU.

Šulcs tviterī norādījis, ka šodien uz spēles likts daudz gan sociāldemokrātiem, gan valstij, gan visai Eiropai.

"Lai uzvar labākie argumenti," viņš piebilda.

24.septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās CDU/CSU uzvarēja, iegūstot 32,9% balsu, taču tas bija vājākais konservatīvo sniegums kopš Vācijas Federatīvās Republikas dibināšanas 1949.gadā.

SPD vēlēšanās ieguva tikai 20,5% balsu, ciešot smagāko sagrāvi Vācijas pēckara vēsturē.

Labējā pretimigrācijas partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) ierindojās trešajā vietā ar 12,6%. Tai sekoja brīvie demokrāti (FDP) ar 10,7% balsu, kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") ar 9,2% un "zaļie" ar 8,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!