Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) kongresā ceturtdien nobalsots par sarunu uzsākšanu ar kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem par līdzšinējās "lielās koalīcijas" atjaunošanu, lai tādējādi rastu izeju no politiskā strupceļa, kas radies pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi.

Kongresā pieņemtajā SPD lēmumā teikts, ka "atvērto" izpētes sarunu rezultātā, kurām jāsākas nākamajā nedēļā, vai nu tiks izveidota jauna labēji-kreisā "lielā koalīcija", vai arī tiks atbalstīta Merkeles vadīta mazākuma valdība, bet to neveiksmes gadījumā notiks jaunas vēlēšanas.

Lēmums pieņemts ar lielu balsu vairākumu, lai arī partijas biedru vidū valda asas domstarpības par to, vai atbalstīt Merkeli uz ceturto pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, vai arī pāriet opozīcijā, lai pārgrupētos pēc vēsturiski smagās sakāves septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās.

SPD vadība jutās spiesta mainīt iepriekšējo nostāju pēc tam, kad izgāzās koalīcijas sarunas starp konservatīvajiem, liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem".

Vēl kongresā partijas līdera amatā tika pārvēlēts Martins Šulcs, lai gan viņa vadībā sociāldemokrāti septembrī piedzīvoja smagāko zaudējumu Bundestāga vēlēšanās kopš 1949. gada.

Šulcs šoreiz saņēma 81,9% balsu. Martā, kad viņš pirmo reizi tika ievēlēts SPD līdera amatā, Šulca kandidatūra tika atbalstīta vienbalsīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!