Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas stingrā nostāja, saasinot attiecības ar Turciju, ir "saprotama", ņemot vērā ne tikai Ankaras veikto cilvēktiesību aktīvistu, tostarp Vācijas pilsoņu, aizturēšanas, sestdien publicētajā intervijā atzinis Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisārs Johaness Hāns.

"Domāju, ka mēs pret Turciju esam izrādījuši lielu pacietību. Šķiet, tā to nenovērtē. Vācijas reakcija ir saprotama," sarunā ar vācu laikrakstu "Die Welt" norādījis Hāns.

Kā ziņots, Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls ceturtdien nāca klajā ar neierasti asu paziņojumu, kurā brīdināja vācu uzņēmumus no ieguldījumiem Turcijā un norādīja, ka Berlīne "pārskatīs" visu savu attiecību spektru ar Ankaru.

Berlīni jau aizkaitināja "Die Welt" žurnālista Deniza Jidžela apcietināšana Turcijā, taču Stambulas tiesas šīs nedēļas lēmums apcietināt sešus cilvēktiesību aktīvistus, tostarp Vācijas pilsoni Pēteru Šteitneru, apsūdzot viņus šķietamos sakaros ar teroristiem, šķiet, Vācijas pacietību ir izsmēlis.

Šobrīd Turcijā ieslodzījumā jau atrodas deviņi Vācijas pilsoņi, no kuriem četriem ir arī Turcijas pilsonība.

Hāns intervijā atzinis, ka Turcija "arvien tālāk un tālāk novirzās no Eiropas standartiem", izmantojot pērn notikušo valsts apvērsuma mēģinājumu kā attaisnojumu politiskās opozīcijas, neatkarīgās preses un citu arvien autoritārākā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana režīma oponentu apklusināšanai.

"Pēdējās cilvēktiesību aktīvistu aizturēšanas diemžēl apstiprina Turcijas destruktīvo kursu, kas uzņemts kopš apvērsuma mēģinājuma, ko esam stingri nosodījuši," uzsvēris komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!