Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas tiesa ceturtdien nolēma līdz lēmuma pieņemšanai par viņa izdošanu Spānijai atbrīvot bijušo Katalonijas premjerministru Karlsu Pudždemonu no apcietinājuma pret drošības naudu.

Šlēsvigas-Holšteinas Augstākā zemes tiesa drošības naudu noteikusi 75 000 eiro apmērā. Pudždemons 25. martā tika aizturēts Vācijā, kur viņš bija iebraucis no Dānijas, dodoties ceļā uz Beļģiju. Viņš šobrīd Vācijā apcietinājumā gaida tiesas lēmumu lietā par izdošanu Spānijai.

Pudždemons Spānijā ir apsūdzēts par dumpi un par sabiedrisko līdzekļu izšķērdēšanu, organizējot Katalonijas neatkarības referendumu.

Pudždemona valdība 1. oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā. Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21. decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!