Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas Federālā Justīcijas tiesa (BGH) nospriedusi, ka valdībai ir jānodrošina ASV bijušā izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena ierašanās Berlīnē, lai viņš varētu parlamentā sniegt atbildes par Savienoto Valstu Nacionālās Drošības pārvaldes (NSA) aktivitātēm, pirmdien vēsta laikraksts "Süddeutsche Zeitung".

Tiesā bija vērsušās "zaļo" partijas un partijas "Kreisie" Bundestāga frakcijas, prasot panākt, lai Snoudenu iztaujā parlamenta deputāti. Spriedums lietā pieņemts jau 11. novembrī.

Opozīcija 2014. gadā pieprasīja, lai Snoudens ierodas Bundestāga komisijā, kas izmeklē Vācijas un ASV spiegošanas aktivitātes.

Federālā valdība līdz šim pretojusies opozīcijas centieniem panākt, lai Snoudens ierodas uz komisijas sēdi. Tomēr tiesas spriedums nozīmē, ka valdībai blokāde būs jāpārtrauc un jāformulē priekšnosacījumi, kurus ievērojot Snoudens tiks iztaujāts.

Snoudens 2013. gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

2014. gada 1. augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!