Foto: AFP/Scanpix

Pat tad, ja Ankara jau rīt izpildītu visus iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) nosacījumus, bloks nav tādā pozīcijā, lai uzņemtu Turciju, svētdien paziņojis Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriēls, uzsverot, ka neredz Turciju pievienojamies ES savas politiskās karjeras laikā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Pat, ja esat ļoti optimistiski par manu politisko karjeru, es noteikti neredzēšu Turciju kļūstam par šīs ES dalībvalsti," paudis 56 gadus vecais Gabriēls.

Viņš skaidrojis, ka viena no problēmām ir Turcijas lielais iedzīvotāju skaits. Šobrīd saskaņā ar Pasaules bankas aplēsēm tas sasniedz 79 miljonus. "Kā tas iederētos Eiropas Savienībā, kas šobrīd zaudē vienu no tās svarīgākajām dalībvalstīm, kas tiek kratīta un kas nezina kā pašai sevi reorganizēt?" viņš vaicājis.

Viņaprāt, Turcija tālā nākotnē varētu kļūt par mainītas ES partneri "ārējā lokā".

Sarunas par pievienošanos ES Turcija sāka 2005. gadā. Šī gada jūlijā Turcijā notikušais apvērsuma mēģinājums vien paaugstinājis spriedzi starp Ankaru un Briseli.

Daudzas ES valstis piesardzīgi raugās uz iespējamību, ka Turcija, kas ir liela, galvenokārt, islāmticīgo valsts varētu pievienoties blokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!