Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Vācijas vides aizstāvji, kas iestājas pret senā Hambahas meža izciršanu un tuvējo brūnogļu raktuvju paplašināšanu, gatavojas atjaunot savu protesta nometni, ko tikko nojaukusi policija.

Kā novērojis ziņu aģentūras DPA korespondents, vairāk nekā simts aktīvisti svētdien ar zāģiem un būvmateriāliem atkal ieradušies mežā, no kurienes iepriekš padzīti. Kokos atkal iekarināti šūpuļtīkli, uz meža ceļiem tiek celtas jaunas barikādes un lielā plakātā lasāms "Hambaha pastāvēs!".

Policija septembrī sāka nojaukt jau gadiem pastāvējušo meža aizstāvju nometni vietā, kur paredzēts paplašināt enerģētikas kompānijas RWE brūnogļu raktuves. Nojaukšana uz laiku tika apturēta, kad gāja bojā žurnālists, nokrītot no 15 metrus augstumā iekārtas laipas, kas savienoja divus kokus aktīvistu aizsargātajā mežā, bet vēlāk atsākās. Operācijā, kas izmaksājusi miljoniem eiro, tika nojaukti 86 kokos ierīkotie namiņi un būdas.

Piektdien Minsteres augstākā administratīvā tiesa, izskatot Vācijas vides un dabas aizsardzības federācijas (BUND) prasību, lika uz laiku apturēt koku izciršanu.

Sestdien pēc vairāku sabiedrisko organizāciju aicinājuma tūkstošiem cilvēku pulcējas protesta akcijā, iestājoties par meža saglabāšanu un fosilā kurināmā ieguves izbeigšanu. Pēc rīkotāju aplēsēm, protestā piedalījās aptuveni 50 000 cilvēku, bet policija minējusi mazākus skaitļus - 25 000 līdz 30 000.

Zeme, kurā atrodas senais mežs, kopš 1978. gada pieder kompānijai RWE, kas katru gadu paplašina atklātās brūnogļu raktuves, kurās iegūst vidēji 49,6 miljonus tonnu ogļu gadā. Pa šo laiku no sākotnējās meža platības atlikuši vairs tikai apmēram 10%.

Kompānija apgalvo, ka raktuvju paplašināšanas plāniem nav alternatīvas, jo ogles nepieciešamas elektrostaciju darbināšanai. RWE

arī pavēstījusi, ka tiesas lēmums par meža izciršanas aizliegumu ik gadu radīs tai vairākus simtus miljonu eiro lielus zaudējumus.

Hambahas mežā aug simtiem gadus veci ozoli un dižskābarži un mitinās aizsargājamas sikspārņu sugas.

Galīgais tiesas spriedums šajā lietā var tikt pieņemts pat tikai 2020. gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!