Otrdien Turcijas iznīcinātājs F-16 Sīrijas pierobežā notrieca Krievijas kara lidmašīnu Su-24 – tā bija pirmā reize kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad kāda NATO dalībvalsts notriekusi PSRS vai Krievijas militāro lidaparātu.

Ankara sniegusi radaru datus, kas norāda, ka Krievijas Su-24 šķērsojis šauru, aptuveni trīs kilometrus platu Turcijas teritorijas joslu. Tāpat turki norāda, ka viņu robežu pārkāpusi vēl viena Krievijas lidmašīna, kas nav notriekta.

Foto: Reuters/Scanpix

Tikmēr Krievija apgalvo, ka tās lidaparāts visu laiku atradies tikai Sīrijas teritorijā un nav saņēmis brīdinājumus no Turcijas puses. Bet Turcijas lidmašīna pati ir pārkāpusi Sīrijas gaisa robežu, apgalvo Krievijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas Aizsardzības ministrijas shēmā parādīts, ka Su-24 pirms Turcijas robežas izvirzījuma strauji mainījis lidojuma trajektoriju, aplidojot tam apkārt, turklāt par 90 grādiem mainījis lidojuma trajektoriju, kad Turcijas iznīcinātājs to notriecis.

Turcijas mediji tikmēr pārraidījuši audio ierakstu, kas apliecinot, ka Krievijas lidmašīna ir brīdināta par Turcijas robežas pārkāpšanu.

LETA/AFP infografika

Incidentam ir zināma priekšvēsture. Turcija jau oktobrī pieprasīja paskaidrojumus Krievijai, kad tās gaisa telpu divas reizes pārkāpa Krievijas lidmašīnas, kas bombardēja nemiernieku pozīcijas Sīrijā.

Savukārt NATO norādīja, ka Krievijas lidmašīnu veiktā Turcijas gaisa robežu pārkāpšana "neizskatās pēc nejaušības".

16. oktobrī Turcija savā gaisa telpā pie Sīrijas robežas notrieca Krievijā ražotu dronu. Bet pagājušajā nedēļā Ankara pieprasīja Krievijai pārtraukt bombardēšanu savu robežu tuvumā.

Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Vēstīts, ka Turcijas iznīcinātāji Sīrijas pierobežā otrdien notriekuši Krievijas kaujas lidmašīnu Su-24, kas ielidojusi Turcijas teritorijā. Turki krievu lidmašīnas pilotus pirms tam 10 reizes brīdinājuši.

Savukārt Krievija uzstāj, ka tās lidmašīna, kas piedalījās kaujas operācijā pret Sīrijas nemierniekiem, visu laiku atradusies tikai Sīrijas teritorijā.

Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Sīrijas Latākijas provinces ziemeļu daļā, kur notika otrdienas incidents, darbojas nemiernieku grupas, kas nav saistītas ar teroristu grupējumu "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!