Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainā pašnāvību izdarījuši vairāk nekā tūkstotis pretterorisma operācijas dalībnieku, otrdien paziņoja Ukrainas parlamenta deputāts, Veterānu, kauju dalībnieku, pretterorisma operācijas dalībnieku un invalīdu lietu komitejas priekšsēdētājs Oleksandrs Tretjakovs.

"Ukrainā ir jau vairāk nekā tūkstotis cilvēku, kuri karojuši pretterorisma operācijā un beiguši ar pašnāvību. Šis ir karš, kurš pašā būtībā atšķiras no kara Afganistānā. Es ar to domāju sekas. Afganistānā bija karš, kurā pielietoja strēlnieku ieročus. Šajā karā tiek pielietota artilērija. Dabīgi, ka visas psiholoģiskās traumas ir vairāk saistītas ar to. Un tas ir vēl smagāk karavīriem. Daudziem ir kontūzijas," konferencē "VETS: Pasaules pieredze veterānu integrācijai miera dzīvē" pavēstīja Tretjakovs.

Viņš arī pavēstīja, ka uz šī gada 2. aprīli pretterorisma operācijas dalībnieku skaits sasniedz 329 500. "Diemžēl, šis skaitlis nesamazināsies," viņš piebilda. Tretjakovs arī pavēstīja, ka šobrīd Ukrainā ir vairāk nekā 1,6 miljoni veterānu, kas ir 4% no visa Ukrainas iedzīvotāju skaita.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm. Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!