Foto: AFP/Scanpix

Pirmajā dienā pēc pamiera pārtraukšanas Ukrainas spēki prokrieviskajiem kaujiniekiem nodarījuši būtiskus zaudējumus, bet galvenās cīņas vēl ir priekšā, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks.

"Pirmā diena, kad atjaunota pretterorisma operācijas aktīvā fāze. Īsumā - uzbrukums. Nacionālā gvarde un Ukrainas bruņotie spēki no krievu algotņiem atbrīvoja vairākas stratēģiski svarīgas Doņeckas un Luhanskas apgabala pilsētas, kā arī atjaunoja kontroli pār robežpunktu "Dolžanskij". Ar jaudīgiem lokāliem triecieniem pa teroristu bāzēm un pozīcijām iznīcināti vairāk nekā 1000 kaujinieku," aģentūra UNIAN citē Škirjaku.

Separātisti ir gatavi nolikt ieročus un cenšas vienoties par "koridora" izveidošanu uz Krieviju vai amnestijas garantijām, apgalvo ministra padomnieks.

"Protams, galvenās cīņas vēl ir priekšā un būs ļoti grūti, bet kopumā dinamika ir pozitīva. PTO [pretterorisma operācija] turpināsies līdz uzvarai," uzsver Škirjaks.

Nacionālā gvarde un armija turpina uzbrukumus separātistu pozīcijām, trešdien parlamentā paziņoja Augstākās radas priekšsēdētājs Aleksandrs Turčinovs.

"Esmu pārliecināts, ka, pateicoties mūs armijas spēkiem, mēs pilnībā atbrīvosim savu valsti no teroristiem, un Doņeckas un Luhanskas apgabali tiks atbrīvoti," Turčinovu citē "Korrespondent.net".

Vēstīts, ka pēc Ukrainas puses aplēsēm valsts austrumos varētu darboties ap 20 000 Krievijas diversantu, algotņu un vietējo separātistu kaujinieku.

Pirmdien vakarā Ukrainas prezidents Petro Porošenko nolēma nepagarināt iepriekš noteikto uguns pārtraukšanu, ko regulāri pārkāpa prokrieviskie kaujinieki. Ukrainas spēki ir atsākuši separātistu pozīciju apšaudi.


Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!