Foto: AFP/Scanpix

Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs trešdien notiek streiki un protesti pret augošo bezdarbu un taupības pasākumiem. Darbinieki streiko Spānjā, Grieķijā, Itālijā un Portugālē, kamēr Beļģijā, Vācijā un Francijā notiek cita veida protesta pasākumi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pavisam protesti trešdien notiek 23 Eiropas valstīs.

Streiku rīkotāji pieprasa nacionālajām valdībām atteikties no taupības un pievērsties augošajai sociālajai neapmierinātībai. Uz streiku iedzīvotājus aicina Eiropas Arodbiedrību konfederācija, kas iestāja pret taupības pasākumiem, vēsta BBC.

"Tas palielina nevienlīdzību, tas palielina sociālo nestabilitāti sabiedrībā, un tas neatrisina ekonomisko krīzi," BBC citē konfederācijas pārstāvi Juditu Kirtoni Darlingu.

Protestu dēļ Eiropas lidsabiedrības atceļ reisus un maina lidojumu grafiku. Spānijā un Portugālē iedzīvotājiem pirms došanās uz lidostu ieteikts iepazīties ar izmaiņām lidojumu sarakstā.


Spānijas un Portugāles arodbiedrības streiku, lai protestētu pret nodokļu palielināšanu, pensiju, algu, pabalstu un citu sociālo labumu apciršanu, sākušas jau pusnaktī. Otrdienas vakarā Spānijā, kur ir 25 procentu bezdarba līmenis, ielās izgāja protestētāji, vēsta BBC. Jau ir notikušas pirmās protestētāju sadursmes ar policiju.

Portugālē protestētāji izgāja ielās agri trešdiena rītā. Lisabonā nedarbojas sabiedriskais transports un ir slēgtas daudzas iestādes. Savukārt Itālijā transporta darbinieki sola četru stundu ilgu streiku.

Ekonomiskās krīzes smagi skarto valstu valdības ir spiestas ieviests taupības pasākumus, lai saņemtu starptautiskos aizdevumus un glābtu valsts ekonomiku. Algu un dažādu sociālo pabalstu samazināšana, augstais bezdarba līmenis un nodokļu paaugstināšana sanikno lielu daļu iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!