Foto: AFP/Scanpix
Vairums amerikāņu vēlas, lai Amerikas pilsoņkarā zaudējušās Konfederācijas puses pieminekļi tiktu saglabāti, liecina jaunas aptaujas dati.

62% aptaujāto uzskata, ka pieminekļi ir jāsaglabā kā vēsturiski simboli, konstatēts raidorganizācijas NPR/PBS un Maristu pētījumu centra aptaujā. "Tikai 27% uzskata, ka tie ir jāaizvāc," paziņoja NRP.

Afroamerikāņu vidū 44% atbalstījuši pieminekļu paturēšanu, bet 40% bijuši par to aizvākšanu.

Kopumā ASV, pamatā dienvidaustrumos, ir 1500 Konfederācijas simboli. Tie ir gan pieminekļi, gan arī Konfederācijas līderu vārdos nosauktas ielas, skolas un sabiedriskās ēkas. Šādi iemūžināts Konfederācijas armijas komandieris Roberts Lī, Konfederācijas prezidents Džefersons Deiviss, viens no Lī komandieriem Tomass Stounvols Džeksons.

Aptaujā konstatēts, ka lielum lielais vairums republikāņu atbalsta pieminekļu saglabāšanu, pret to ir vien 6%. Demokrāti sašķēlušies teju vienādās daļās - 47% atbalsta pieminekļu aizvākšanu, bet 44% ir par to paturēšanu.

Kā liecina aptaujas rezultāti, vairums amerikāņu, pēc visa spriežot, atbalsta prezidenta Donalda Trampa nostāju šajā jautājumā. Ar patlaban ASV notiekošo konfederātu pieminekļu aizvākšanu tiek ārdīta Savienoto Valstu vēsture un kultūra, ceturtdien pavēstīja prezidents Tramps.

"Bēdīgi skatīties, kā mūsu dižās valsts vēsture un kultūra tiek ārdīta ar mūsu skaisto statuju un pieminekļu aizvākšanu," Tramps ierakstījis tviterī. "Vēsturi nevar mainīt, bet no tās var mācīties. Roberts Lī, Stounvols Džeksons - kas būs nākamais? Vašingtons, Džefersons? Tiešām muļķīgi!"

Pēdējo dienu laikā vairākās ASV pilsētās - ar varasiestāžu atļauju un bez tās - demontēti vai no saviem postamentiem nogāzti vairāki pieminekļi, kas bija uzstādīti par godu Amerikas pilsoņkarā zaudējušās Konfederācijas cilvēkiem - kā karavīriem, tā civilistiem.

Kā ziņots, sestdien Šarlotsvilā Virdžīnijas pavalstī izcēlās vardarbīgas sadursmes starp kreisajiem radikāļiem un baltajiem nacionālistiem, kas protestēja pret konfederātu ģenerāļa Roberta Lī statujas aizvākšanu no pilsētas parka.

Kāds labējais ekstrēmists ar automašīnu ietriecās kreiso protestētāju pūlī, nogalinot kādu sievieti. Vēl vismaz 19 cilvēki tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!