Foto: AP/Scanpix
Lielākā daļa eiropiešu baidās, ka nesenais bēgļu pieplūdums palielinās teroraktu risku un maksās viņu valstīm darbavietas un sociālos pabalstus, liecina ASV institūta "Pew Research Center" veiktas aptaujas rezultāti.

Aptaujas rezultāti parāda augošas bažas par vairāk nekā viena miljona patvēruma meklētāju ieplūšanu Eiropā pagājušajā gadā un par viņu, sevišķi musulmaņu, integrāciju.

Astoņās no 10 aptaujas aptvertajām valstīm vismaz puse sabiedrības uzskata, ka "ienākošie bēgļi palielina terorisma iespējamību viņu valstī", konstatēts šajā aptaujā.

Šāds uzskats bija 76 % respondentu Ungārijā un 71 % aptaujāto Polijā, lai gan abas valstis ir uzņēmušas proporcionāli nelielu migrantu skaitu, jo to valdības ir ieņēmušas stingru nostāju pret viņu uzņemšanu.

Šādu uzskatu pauda arī 61 % respondentu Vācijā, kas ir lielākā Eiropas Savienības (ES) ekonomika un pērn uzņēma vislielāko skaitu migrantu un bēgļu, kā arī 60 % aptaujāto Itālijā un 52 % respondentu Lielbritānijā.

Paradoksālā kārtā Francijā, kuru 2015. gadā smagi skāra džihādistu terorakti, tikai 46 % aptaujāto uzskatīja, ka terorakta draudi ir palielinājušies.

"Pew Research Center" vispārējos vilcienos konstatēja, ka "bēgļu krīze un terorisma draudi ir ļoti lielā mērā savstarpēji saistīti daudzu eiropiešu prātos".

"Nesenais bēgļu pieplūdums Eiropā ir ievērojama pazīme labējā spārna partiju pretimigrantu retorikā visā kontinentā (Eiropā) un kvēlajās debatēs par Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības," uzsvēra aptaujas veicējs.

Aptaujā konstatēts, ka priekšstatus par bēgļiem daļēji ietekmē negatīva attieksme pret musulmaņiem, kuri jau dzīvo Eiropā.

"Ungārijā, Itālijā, Polijā un Grieķijā vairāk nekā 60% [aptaujāto] izsakās, ka viņiem ir nelabvēlīgs viedoklis par musulmaņiem viņu valstī, un šāds viedoklis ir vismaz ceturtdaļai katrā šīs aptaujas aptvertajā valstī," paziņoja "Pew Research Center".

Septiņās no 10 aptaujas aptvertajām valstīm vairākums respondentu uzskata bēgļu ierašanos par "slogu mūsu valstij, jo viņi paņem mūsu darbavietas un sociālos pabalstus".

Šāds viedoklis bija 82 % aptaujāto Ungārijā, 75 % Polijā, 72 % Grieķijā, 65 % Itālijā un 53 % Francijā.

Patvēruma meklētāju galvenajos galamērķos Vācijā un Zviedrijā lielākā daļa aptaujāto tomēr nepiekrita šim viedoklim un uzskatīja, ka bēgļi ar savu darbu un talantiem padara šīs valstis stiprākas.

Aptauja tika veikta no 4. aprīļa līdz 12. maijam, iztaujājot 11 494 respondentus 10 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!