Foto: AFP/Scanpix

Leģendārais Polijas arodapvienības "Solidaritāte" līderis Lehs Valensa, kura dzīvesgājumam veltīta režisora Andžeja Vaidas jaunākā filma, paziņojis, ka gaida jaunu revolūciju un cer, ka kinolente, kas piektdien Venēcijas filmu festivālā piedzīvoja pirmizrādi, iedvesmos uz to jaunatni.

"Vaidam viņa filmās vienmēr bijis pravietisks redzējums, un šajā viņš perfekti notvēris vēstījumu jaunajai paaudzei - kā iegūt mūsu laika varoni," žurnālistiem Venēcijā norādīja Valensa, kurš pēc komunistiskā režīma gāšanas, ko panāca viņa vadītā "Solidaritāte", kļuva par pirmo atjaunotās Polijas prezidentu.

Lai gan atrašanās prezidenta krēslā, iespējams, mazināja viņa popularitāti zināmā daļā poļu sabiedrības, kas uzskatīja, ka viņš nav pildījis daudzus antikomunistiskās revolūcijas laika solījumus, filma spējusi notvert kādreizējo revolucionāro gara pacēlumu.

"Esmu joprojām aktīvs. Lietas, par kurām mēs cīnījāmies, tiek īstenotas tieši tagad," uzsvēra Valensa, kurš joprojām iestājas par cilvēktiesībām visā pasaulē un savulaik izteicis atbalstu arī kustībai "Okupē Volstrītu!".

Pēc filmas "Walesa. Czlowiek z nadziei" ("Valensa: Cerību cilvēks") noskatīšanās viņš, atceroties kādreizējās izjūtas, teica: "Katru dienu jutos spēcīgāks un sapratu, ka man jācīnās, ka man jāturpina. Man sāka šis izjūtas patikt. Tagad mana popularitāte mazinājusies, [un] es cenšos atrast jaunu revolūciju, ko īstenot."

Valensa arī atminējās grūtības, kādas Polijai nācās piedzīvot, atbrīvojoties no komunistiskā režīma mantojuma.

"Izveidot no komunisma kapitālismu ir tāpat kā akvāriju no zivju zupas," izteicās bijušais "Solidaritātes'' līderis.

Viņš piebilda, ka gadu laikā viņš esot noskatījies visas Vaidas filmas un ka tās devušas viņam spēku turpināt.

"Pat tad, kad mēs zaudējām, filmās bija vēstījums, ka lietas var būt arī citādākas. Bez Vaidas filmām es nebūtu tas, kas esmu šodien. Es nespētu paveikt to, ko paveicu," atzina Valensa.

Savukārt 87 gadus vecais režisors norādīja, ka "Walesa. Czlowiek z nadziei" esot trešā lente triloģijā, kurā viņš centies parādīt, kā strādnieku vilšanās komunismā ļāvusi no iekšienes demontēt totalitāro režīmu.

"Es šo filmu veidoju tiem, kas meklē mūsu laiku varoni," sacīja Vaida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!